Svjetski dan darivatelja

Crveni križ FBiH objavio ''Vodič za dobrovoljno davalaštvo krvi''

Kultura / Flash | 14. 06. 2016. u 13:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi populariziranja i poticanja stanovništva da se odvaže na dobrovoljno i redovno darivanje krvi grupa autora izradila je "Vodič za dobrovoljno davalaštvo krvi", koji je objavljen u izdanju Crvenog križa FBiH.

Vodič sadrži osnovne informacije o Crvenom križu kao najvećoj svjetskoj humanitarnoj organizaciji, uvod u davalaštvo krvi s osvrtom na zakonske odredbe i javna ovlaštenja, informacije kad i gdje se može darovati krv, krvne grupe i RH faktor.

Drugi dio odnosi se na animaciju, društveno vrjednovanje, kao i na proceduru prije, tijekom i poslije davanja krvi. U Vodiču su i informacije kako se postaje darivatelj krv, te tko i iz kojih razloga ne može darovati krv privremeno ili trajno.

Medicinski tehničar i volonter Crvenog križa FBiH Jasmin Nikšić, jedan od autora kazao je danas novinarima da je Vodič pisan jednostavnim jezikom i dizajniran tako da bude prepoznatljiv široj populaciji.

Po definiciji darivatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi i za to nije plaćena u novčanom niti nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Krv mogu dati zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

"Vodič za dobrovoljno davalaštvo krvi" predstavljen je na Svjetski dan darivatelja krvi (14. lipanj), koji se obilježava svake godine da bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovnog davanja krvi.

Taj dan je i prilika za zahvalu i odavanje počasti darivateljima krvi koji širom svijeta spašavaju ljudske živote.

Crveni križ FBiH tradicionalno obilježava Svjetski dan darivatelja krvi, a ove godine je slogan "Krv spaja sve nas".

Kopirati
Drag cursor here to close