"Pogled kroz dugu"

Crnogorski umjetnik Darko Đurović se prvi put predstavio hercegovačkoj publici

Kultura / Flash | 15. 10. 2015. u 18:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Aluminij u četvrtak je otvorena samostalna izložba crnogorskog likovnog umjetnika mlađeg naraštaja Darke Đurovića "Pogled kroz dugu".

Ovaj Podgoričanin predstavio se mostarskoj publici s dvadesetak intrigantnih ulja na platnu i ulja na lesonitu na kojima dominiraju motivi iracionalnog ljudskog ponašanja.

"Dugo vremena slikarstvo je za mene predstavljalo čisti iracionalizam ili potrebu da se mijenja svijet prema načelu iracionalnog ponašanja. Suštinska razlika između pojma iracionalizma i iracionalnog ponašanja čovjeka ne postoji, sudeći po tome da iracionalno predstavlja provalu strasti i osjećanja", kazao je Đurović na otvaranju izložbe.

Nina Mudrinić, direktorica Centra za suvremenu umjetnost "Strategie Art" iz Beograda, u svojoj kritici Đurovićeve umjetnosti kaže kako se na sceni, nakon što se umjetnost istrošila i izgubila svaku nadu, pojavio Đurović.

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, europskih pa i svjetskih slikara fantastike.

Darko Đurović rođen je 1982. godine u Podgorici. Nakon završetka Srednje likovne škole Petra Lubarde u Cetinju, slikarstvo je diplomirao na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Marka Musovića.

Članom je Udruge likovnih umjetnika Crne Gore, dosad je ostvario osam samostalnih izložbi, njih sedam u rodnoj Crnoj Gori (Bar, Kotor, Pljevlja, Podgorica i Tivat) i jednu u Srbiji (Beograd), te sudjelovao na više skupnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji.

Izložba "Pogled kroz dugu" u Galeriji Aluminij bit će otvorena sljedeća dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close