Pismo UNESCO-u

Crkva zabrinuta za kršćansku baštinu Nagorno Karabaha

Svjetsko vijeće Crkvi zabrinuto za kršćansku baštinu Nagorno Karabaha
Kultura / Flash | 26. 11. 2020. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na područjima Nagorno (Gorskoga) Karabaha koja su sada pod nadzorom Azerbajdžana nalazi se oko 4000 povijesnih, religijskih i kulturnih spomenika od kojih svaki ima „jaku duhovnu i kulturalnu poruku".

Privremeni generalni tajnik WCC-a (Svjetsko vijeće Crkvi) Ioan Sauca pisao je generalnoj direktorici UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) Audrey Azoulay, istaknuvši da je zabrinutost opravdana s obzirom na to da je pucano na katedralu Krista Spasitelja u Šuši, koja je nakon ulaska azerbajdžanskih trupa opustošena, a dobili su brojne izvještaje i o drugim štetama na kršćanskim crkvama, prenosi Vatican News.

Na područjima Nagorno (Gorskoga) Karabaha koje su sada pod nadzorom Azerbajdžana nalazi se oko 4 000 povijesnih, religijskih i kulturnih spomenika od kojih svaki ima „jaku duhovnu i kulturalnu poruku“, istaknuo je vlč. Sauca u pismu i poručio: „Tražimo da UNESCO da poduzme sve odgovarajuće mjere za zaštitu tih kršćanskih mjesta.“

Pozdravlja najavljeno slanje izaslanstva koje će na tim područjima popisati sva važnija crkvena i kulturna dobra i izražava nadu da će UNESCO i ostale međunarodne organizacije postupiti brzo i odlučno.

Sauca nadalje upozorava da postoji dojam da se želi napisati nova povijest Nagorno Karabaha tako da se tamošnje kršćanske crkve prenamjene u džamije, o čemu je na Twitteru pisao azerbajdžanski ministar kulture u odlasku Anar Karimow, prenosi Dnevnik.ba Sauca je podsjetio i na uništenje velikog dijela glasovitoga kamenog križa (kačkal) na armenskom groblju u Julfi.

Kopirati
Drag cursor here to close