Tranzicijska pravda

Concilumova konferencija 'Teologija u postkonfliktnom društvu – Religija i identitet'

Kultura / Flash | 03. 06. 2014. u 15:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2014. godine obilježava se stogodišnjica početka Velikoga rata izazvanog ubojstvom austrougarskoga princa Franza Ferdinanda u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine.

Prigodom toga događaja te gotovo dvadeset godina nakon završetka najkrvavijeg sukoba u Europi od Drugoga svjetskog rata, teologija još uvijek šuti o uzrocima i posljedicama ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o ulozi teologije i Crkve u postkonfliktnom društvu.

Iako su od tada organizirane mnoge konferencije koje su se usredotočile na pomirenje i međureligijski dijalog, gotovo ni jedna od njih nije potaknula konstruktivnu i kontekstualnu teološku alternativu. Složeni sukobi identiteta i odnosi između tri etničke skupine u BiH (bošnjačke, srpske i hrvatske) nisu se mnogo promijenili, a velike napetosti još uvijek postoje. Izgledi za mir bivaju obeshrabreni grubom zbiljom svakodnevnog života.

Nadalje, kazneni postupci pred Međunarodnim sudom pravde, kao i pred domaćim sudovima, često postavljaju pitanja tranzicijske pravde, čime se još više naglašava moguća uloga religije u ratom pogođenom društvu. Stoga se ključno pitanje u ulozi religije u postkonfliktnom društvu tiče načina na koji su identiteti, osobni i politički, oblikovani religijom.

Concilumova konferencija 'Teologija u postkonfliktnom društvu – Religija i identitet' okupit će, od 9. do 12. lipnja, u Franjevačkoj teologij Sarajevo priznate međunarodne i domaće stručnjake, teologe, filozofe, književnike i sociologe u svrhu propitivanja nekih implikacija šire rasprave o teologiji, politici i budućnosti religije u postkonfliktnom društvu.

Sudionici na konferenciji pozvani su da razmišljaju o odnosu između religije, politike i identiteta u njihovim vlastitim kontekstima, kao i da iznesu svoj stav o potrebi teologije i granicama njezinih kritičkih sposobnosti.

Okupljajući neke najpoznatije međunarodne i regionalne/domaće stručnjake, ova će konferencija uvelike doprinijeti široj raspravi o ulozi religije u našemu svijetu, dok će istovremeno baciti svjetlo na moguće implikacije gorućih pitanja budućnosti same religije, kao i budućnosti našega svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close