dani čipkarstva

Čipkarstvo - dijalog žena ispričan nitima

Kultura / Flash | 13. 06. 2016. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Samostanu - duhovnom centru Karmelu sv. Ilije na Buškome jezeru, u općini Tomislavgrad, od 9. do 12. lipnja ove godine održani su IV. dani čipkarstva Bosne i Hercegovine - dijalog žena ispričan nitima.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji, koju je organizirala Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak", prikazana je bosanskohercegovačka zbirka čipke, koju u svojoj etnografskoj zbirci čuva ovaj karmelićanski samostan, priopćila je Općina Tomislavgrad.

Za razliku od drugih samostanskih zbirki koje su uglavnom regionalne, u svojoj zbirci karmelićani u Tomislavgradu sustavno prikupljaju i čuvaju nošnje, nakit i čipke Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele BiH. Ističu se stariji primjerci kerane čipke iz Banja Luke, kerane čipke koje je izradila Edina Brka iz Tešnja, jedna od najboljih suvremenih čipkarica u BiH i veći broj predmeta necane čipke iz Orašja.

Važno je spomenuti i kako je zbirka čipke iz ovoga samostana predstavljala BiH na 18. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi (2014. godine) a iz tada stvorene suradnje s lepoglavskim festivalom nastala je i ideja prikupljanja čipke iz ostalih europskih zemalja (zasada iz njih trinaest).

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici i učenice Osnovne glazbene škole Tomislavgrad, pod ravnanjem profesorice Kristine Boras. Potom je nastupio zbor Sejfullah iz Konjica koji je izveo pet pjesama, sevdalinki i islamskih duhovnih pjesmama a na kraju članovi i članice Vokalnoga ansambla Ihos iz Istočnog Sarajeva, izvedbom također duhovnih pjesama.

Kopirati
Drag cursor here to close