Provokativna naslovnica

"Charlie Hebdo" obilježio godišnjicu napada, Vatikan ih kritizirao

Kultura / Flash | 06. 01. 2016. u 11:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski satirični magazin "Charlie Hebdo" je provokativnom naslovnicom specijalnog izdanja obilježio godišnjicu smrtonosnog napada na njegovu redakciju, u kojem je stradalo 12 osoba, javlja agencija Anadolija.

Milijun primjeraka specijalnog izdanja sa 32 stranice sadržaja pušteno je danas u prodaju, a na naslovnicu najnovijeg izdanja stavljen je bradati čovjek koji opisuje Boga u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz popratni naslov "Godinu dana kasnije, ubica je i dalje na slobodi".

Glavni urednik lista Laurent Sourisseau poznat po nadimku Riss koji je teško ranjen 7. siječnja prošle godine, napisao je uvodnik u kojem navodno brani sekularizam i pravo lista "da se smije vjeri".

Neposredno nakon što je u javnost izašla najnovija karikatura francuski magazin našao se na novom udaru kritika javnosti.

Abdullah Zekri, predsjednik Opservatorija protiv islamofobije, izjavio je u ponedjeljak najnovija karikatura "nasilna i vrlo uvredljiva za religijiu".

Francuski novinar Nicolas Henin, koji je proveo deset mjeseci kao taoc pripadnika terorističke organizacije ISIS u Siriji, opisao je novu naslovnicu "katastrofalnom".

"Katastrofalna naslovnica godišnjice Charlieja: Dovođenje terorizma u religijsku dimenziju je katastrofa. To je upravo ono što teroristi žele - da im se da vjerski legitimitet", napisao je Henin na svom Twitter profilu.

Christine Boutin, predsjednica francuske Demokrišćanske stranke istakla je da je francuska tragedija zaslužila bolje.

"Na šta se odnosi naslovna strana Charlie Hebdoa? Religije? To postaje opsesija. Ova tragedija je zaslužila bolje", navela je Boutin.

Satirični nedjeljnik postao je svjetski poznat kada su dva brata, 7. siječnja 2015. godine, ubila 12 ljudi u njihovoj redakciji u Parizu zbog objavljivanja karikatura proroka Muhammeda.

Prvo izdanje magazina nakon napada, koje su uredili preživjeli članovi redakcije, prodano je u rekordnih 7,5 milijuna primjeraka.

Vatikan kritizirao Charlie Hebdo

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je danas kritiku francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubojicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica 'za žaljenje' i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

Francuski časopis objavio je posebno izdanje kao komemoraciju prve godišnjice terorističkog napada na redakciju Charliea Hebda u kojem je ubijeno 12 osoba. Milijun primjeraka satiričkog časopisa prikazuje bradatog muškarca naoružanog kalašnjikovim popraćeno tekstom: “Godinu dana kasnije, ubojica je i dalje na slobodi”.

U redakcijskom komentaru vatikanskih novinara stoji kako takav odnos prema religiji nije ništa novo te naglašavaju da su vjerske vođe opetovano osuđivale nasilje počinjeno u božje ime, piše Guardian.

''Iza varljive zastave beskompromisnog sekularizma, tjednik još jednom zaboravlja kako vjerske vođe svake denominacije odbacuju nasilje počinjeno u ime religije. Papa Franjo u nekoliko navrata zaključio je kako je bogohulno koristiti Boga za opravdavanje mržnje'', piše Osservatore Romano. U nastavku komentara pišu: ''Charlie Hebdo oslikava tužni paradoks svijeta koji je sve više osjetljiv i politički korektan, ali ne poštuje vjeru u Boga, bez obzira na vjersku pripadnost''.

Kopirati
Drag cursor here to close