Moralna kriza u svijetu

Cerić: Čovječanstvo treba krenuti putem od harama ka halalu

Kultura / Flash | 13. 06. 2015. u 18:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Spas za čovječanstvo je da ljudi, posebno svjetski moćnici, shvate da se mora krenuti putem od harama ka halalu, jer samo tako svi mogu živjeti u miru i sigurnosti, a ne u beznađu i neizvjesnosti'', poručio je reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić u današnjem govoru na godišnjem zasijedanju Crans Montana Foruma u Bruxellesu.

Govoreći o temi "Kako provesti mir širom svijeta?", Cerić je podcrtao kako nije teško primijetiti da je današnji svijet u dubokoj moralnoj krizi koja razara zajednice i društva u mnogim dijelovima svijeta.

Također je naglasio da je pogrešno religiju optuživati za trenutno teško stanje u svijetu, no da svakako "ne treba niti zanemariti utjecaj religije na stanje duha u današnjem svijetu".

''Čovječanstvo je prošlo dugi i mukotrpni put od sile do prava, od mitologije do znanosti i od ropstva do slobode. Čovječanstvo mora ići dalje, mora ići putem od harama do halala, a to je, po mom mišljenju, najveći izazov od svih dosadašnjih izazova za mir i sigurnost u svijetu'', kazao je.

Najbolji primjer harama danas, kako je naglasio, je činjenica da jedan posto svjetskih moćnika kontrolira više od 50 posto svjetskog bogatstva.

''Nitko nema monopol na mir i sigurnost i zato je vrijeme da svi shvatimo da je mir i sigurnost zajednička vrijednost svih nas pa, stoga, ili ćemo svi imati mir i sigurnost na našoj planeti ili nitko neće imati ni mira ni sigurnosti'', zaključio je Cerić.

Obraćajući se skupu, također je napomenuo da se ove godine obilježava i 20. godišnjica genocida u Srebrenici nad muslimanima Bošnjacima, priopćeno je iz Cerićevog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close