Stariji od Starog

Čapljina: Završeni neophodni radovi restauracije Starog mosta u Klepcima

Radovi su, kažu i u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, bili hitni, a jednim dijelom sanirani su i potporni zidovi koji štite temelje mosta.
Kultura / Flash | 10. 05. 2019. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljina je, u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta te Zavodom za zaštitu spomenika Federacije BiH, završila projekt hitnih konzervatorsko-restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima.

Naime, hitnim mjerama obnove i zaštite uklonjene su prijetnje koje su dovodile do propadanja ovog bisera arhitekture te su stvoreni uvjeti za nastavak aktivnosti potrebnih za potpunu sanaciju.

Mustajbegov most u Klepcima stoljećima svjedoči bogatstvu kulturno-povijesnog naslijeđa čapljinskog kraja. S najvećim lučnim svodom na ravničarskim rijekama, most je izgrađen gotovo 50 godina prije mostarskog Starog mosta. No, vrijeme je učinilo svoje te je ovom nacionalnom spomeniku prijetilo propadanje. Stoga se pristupilo žurnim konzervatorskim radovima.

"Urađeni su oni, ja bih rekao najhitniji zahvati, a vrijednost građevinskih radova i nadzora nad tim radovima je 42.000 maraka", kazao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Radovi su, kažu i u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, bili hitni, a jednim dijelom sanirani su i potporni zidovi koji štite temelje mosta.

"Prvo se pristupilo čišćenju raslinja, invazivnih biljaka koje su zaista urušavale strukturu samoga mosta, zatim se pristupilo izradi vijenaca rubnih kamenja koji su držali most, te se jednim dijelom uradila i sanacija same hodne površine", rekao je direktor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović.

I u Turističkoj zajednici (TZ) prepoznaju važnost projekta obnove mosta, što bi značilo još jednu atraktivnu lokaciju na turističkoj karti Čapljine.

"TZ će ga sigurno staviti u sve nove prospekte, pošto idemo na mnoge sajmove u zemlji i inozemstvu naša zadaća i jeste prezentacija", smatra Dragan Bradvica, voditelj Ureda TZ Čapljina-Stolac.

Za potpunu sliku mosta, koji će uz ostale lokalitete u Čapljini privući turiste, potreban je nastavak obnove. Radit će se na pristupnim dijelovima ceste prema mostu te dovršiti sanacija potpornih zidova.

"Mi smo sad u fazi traženja izvora novaca, jedan dio svakako ići će iz proračuna, a obratit ćemo se ponovno Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Zavodu", kaže gradonačelnik Smiljan Vidić.

Zavod za zaštitu spomenika izdao je preporuke da radove treba nastaviti već koncem ove ili najkasnije sljedeće godine da bi most bio u potpunosti spašen od propadanja te zasjao u punom sjaju, naveli su iz Grada Čapljine.

Kopirati
Drag cursor here to close