zanimljiv projekt

'Building Blocks Mostar' - Arhitekti izradili djeci kućice iz snova

Kultura / Flash | 29. 01. 2016. u 19:05 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za Arhitekturu, dijalog i umjetnost (ADA) Mostar, kao dio programa Agencije lokalne demokracije Mostar, organizirao je Izložbu koja je produkt kreativnog i edukativnog programa Building Blocks Mostar.

Ovaj program postavlja djecu i njihove ideje u središte suvremene arhitekture. To je razigran proces kojim se djeci pruža prilika da svoje kreativne vizije pretoče u stvarnost.

Tu je riječ o 'mentalnom' igralištu koje stvara prostor i potiče na razmišljanje u praktičnom smislu, a u nekim slučajevima dovodi u pitanje ukorijenjene vrijednosti.

''Ovo je novi način razmišljanja i inovativna edukacijska metoda, no iznad svega ovaj program daje konkretnu sliku o tome kako djeca mogu biti uključena u proces kreiranje prostora u kojem žive. Budling Blocks Mostar otišao je stepenicu dalje od originalnog koncepta. Izložbom u Muzičkoj školi posjetiteljima nudimo da dožive umjetničku vrijednost slojevitog procesa stvaranja, počevši od dječjih crteža, arhitektonskih skica i nacrta prožetih temom okoliša i značaja njene zaštite'', napisali su ranije organizatori ovog projekta.

Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju ili nas posjetite u periodu od 30.1. do 7.2. u vremenu od 11:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00 sati, kada će izložba biti otvorena za javnost.

Inače, 'Building Blocks' je program osmišljen od strane Fondacije za suvremenu umjetnost i arhitekturu Färgfabriken iz Štokholma. Svoju realizaciju projekt je do sada doživio u nekoliko europskih gradova: Stockholm, Berilin i Oslo.

U Mostaru projekt Building Blocks se razvija od travnja 2015. godine. Projekt je prošao tri faze u kojima je sudjelovao značajan broj djece.

''Počeli smo radionicom u trajanju od dva dana gdje su djeca u suradnji s arhitektima razvijala projekte 'kućica iz snova'. Nakon dva dana rada, djeca su prezentirala projekte i makete osmišljene u suradnji s arhitektima, a svi projekt su imali interesantne i unikatne nazive od Tornada zabave, 38. 5 , Magične kuće, Svjetlosne kuće do Pametne kuće. Taj početak cjelokupnog procesa je posebno interesantan jer se krenulo od prostora koji je djeci blizak, kao što je igra na otvorenom, sjedenje u dvorištu, igra u parku. Domišljatošću i kreativnošću projekti nisu manjkali, ali još je jedna značajna tema dominirala je od samog početka, a to je zaštita okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije u izgradnji'', kažu iz Centra za arhitekturu i umjetnost dijaloga.

''Naše iskustvo je da djeci treba dati slobodu da izraze kreativnu misao, a zatim projekt usmjeriti k realnim mogućnostima izvedbe, uz sve kompromise. Naša grupa su bila djeca s različitim afinitetima, ipak uspjeli su poslati jedinstvenu poruku nama, našem gradu, a nadamo se i šire'', poručili su.

Inače, krajnji cilj ovog projekta je postaviti objekt na jedna od otvorenih prostora u Mostaru i na taj način učiniti dostupnim ovu plemenitu ideju svim građanima grada, u nadi da će to biti tek početak primjene projekta Buidling Blocks Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close