Povijesni festival

Brojni sadržaji objedinjeni na Festivalu kulture 'Slovo Gorčina'

Taj festival zagovarao je veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još od 1970. godine prepoznajući značaj pjesništva, ali i želeći objediniti cjelokupno bh. umjetničko stvaralaštvo.
Kultura / Flash | 16. 07. 2019. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne kulturne, umjetničke i edukativne sadržaje objedinit će drugo obnovljeno izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina" od 26. do 28. srpnja u Stocu, a radi se o festivalu koji je do rata u Bosni i Hercegovini bio prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi.

Taj festival zagovarao je veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još od 1970. godine prepoznajući značaj pjesništva, ali i želeći objediniti cjelokupno bh. umjetničko stvaralaštvo.

Ovogodišnji program festivala i Stolačkog ljetnog univerziteta koji će biti organiziran u suradnji s Fondacijom Friedrih Eber pod motom "Otpor" predstavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar.

Napomenuo je da se ovogodišnjim festivalom nastavlja proces započet prošle godine, a to je želja da se festivalu vrati nešto od prijeratnog sjaja i statusa kada je smatran za jedan od najvećih festivala kulture okupljajući najveća imena bh. i regionalne književnosti, umjetnosti i filozofije.

Festival donosi izložbu "Tragovi" Edina Numankadića jednog od najznačajnijih suvremenih bh. slikara kao i izložbu fotografija Erola Čolakovića-Šehića "Žena kao voda".

''Odlučili smo svake godine koristiti što veći broj raspoloživih prostora u Stocu. Ideja Maka Dizdara je bila da se iskoristi to što se Stolac i cijela Hercegovina često nazivaju muzejom na otvorenom'', dodao je Dizdar.

Prošle godine organizirani su koncerti na starom gradu Vidoškom, a ove godine bit će iskorišten prostor nacionalnog spomenika Đulhanumina kuća odnosno avlija u tom prostoru. On je tijekom rata potpuno uništen, a i više od 20 godina i dalje je potpuno zapušten.

Međutim, organizatori Festivala odlučili su očistiti taj prostor i opremiti ga za ovogodišnje programe gdje će biti upriličen koncert, dodjela književne nagrade "Mak Dizdar" i večer bh. pjesnikinja Tanje Stupar Trifunović, Adise Bašić i Feride Duraković.

Govoreći o drugom Stolačkom ljetnom univerzitetu Dizdar je napomenuo da je ove godine koncipirana šira ideja otpora, a u okviru tog programa bit će pozvani aktivisti iz regije koji će sudjelovati u različitim programima.

Dio tih programa bit će otvoren za javnost, a to su predavanja o temi otpora iz različitih perspektiva Dragana Markovine, Tomislava Brleka i Štefice Galić.

U okviru Festivala bit će obilježena 30 godišnjica od smrti bh. putopisca i karikaturiste Zuke Džumhura kada će biti upriličena izložba njegovih karikatura te promocija izabranih djela.

Predsjedavajući žirija na konkursu za dodjelu književne nagrade "Mak Dizdar" Mile Stojić kazao je da mladi ljudi danas pišu više nego ikad, ocjenjujući i da pišu dobro, a ove godine na konkurs su stigla 54 rukopisa.

Stojić je dobitnik ove nagrade prije 40 godina te mu je kao mladom piscu to bila značajnija nagrada od bilo koje druge koje je kasnije dobio jer tada je to značilo da će prva knjiga biti objavljena u jednom od dva službena izdavača "Svjetlost" ili u "Veselin Masleša".

Kopirati
Drag cursor here to close