Rusi nezadovoljni

Britanci dekolteom uništili 'Rat i mir'

Kultura / Flash | 20. 01. 2016. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski portal Fontanka smatra kako je najnovija adaptacija romana "Rat i mir" u produkciji BBC-ja tek puki "književni klasik s mnoštvom dekoltea".

Previše dekoltiranih dama i previše seksa, ocjena je ruskog internetskog portala koji kritizira britanski servis zbog prevelike slobode s kojom je interpretirao kapitalno djelo Lava Tolstoja, prenio je Tanjug.

Serija od šest epizoda, koja se prikazuje na BBC-ju od 3. siječnja, postiže ogroman uspjeh u Velikoj Britaniji gdje je prvu epizodu vidjelo više od šest milijuna gledatelja.

Fontanka, međutim, ne dijeli njihovo mišljenje, ističući kako jedan od glavnih ženskih likova, kneginja Elena Kuragina, nosi tako usku haljinu da se stječe dojam da će joj grudi svakog trena iskočiti i "upasti u tanjir".

Pretjerano strastvena ljubavna scena na stolu ili izmišljena scena incesta između Elene Kuragine i njezinog brata Anatolija posebno su iritirale gledatelje u Rusiji, gdje se serija ne prikazuje, ali se može pogledati na Internetu.

"Do incesta dolazi već u prvoj sceni", navodi ruski tabloid Komsomolskaja pravda, priznajući, ipak, da se BBC donekle suzdržavao da ne naljuti zaljubljenike ozbiljne literature.

"Tolstojev roman će sada biti ne samo dostupan već i jako popularan među mlađim generacijama", ironično zaključuje Fontanka, dok kulturni časopis Afiša primećuje da se britanska adaptacija svodi na "rasprave o ljubavi, zveckanje čaša i gradiozne balove".

"Tolstojev romantizam je pretvoren u novu Jane Austin", zaključuje sa žaljenjem list.

Serija u režiji Edwarda Davisa, stručnjaka za televizijske filmove, nailazi i na poneku pozitivnu ocenu ruskih kritičara, navodi Tanjug.

Afiša, koji smatra da je BBC-jeva adaptacija prije svega "namijenjena onima koji nisu pročitali knjigu niti imaju namjeru to ikada učiniti", piše da je riječ "lijepoj i inteligentnoj seriji, ali na engleski način".

Serija "Rat i mir", čije su prive tri epizode već prikazane u Velikoj Britaniji, prodana je u desetak europskih zemalja kao i u Australiji, Izraelu i SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close