Okosnica razvoja

Brčko-Banovići: Prije 70 godina izgrađena prva nova pruga u Europi

Kultura / Flash | 02. 11. 2016. u 12:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići, prve nove pruge u Europi nakon Drugog svjetskog rata bit će upriličeno niz aktivnosti u Banovićima i Brčkom.

U Domu rudara u Banovićima 4. studenog bit će otvorena izložba ''70 godina pruge Brčko – Banovići'', koju su priredili Arhiv TŽ-a, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa TŽ-a i Muzej istočne Bosne, kao i akademija, istaknuli su organizatori na današnjoj konferenciji za medije.

Premijer Tuzlanske županije i predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje ove godišnjice Bego Gutić istaknuo je da je ova pruga nakon Drugog svjetskog rata bila okosnica razvoja gospodarstva u TŽ-u.

Izgradnjom pruge Brčko-Banovići došlo je do intenzivnije i masovnije eksploatacije uglja u tuzlanskom rudarskom bazenu, koji je kasnije pokrenuo i kemijsku industriju, podsjetio je Gutić.

Postavka pokretne izložbe "Povijesna pruga kroz povijesne izvore, 70 godina od pruge Brčko – Banovići'', koju će građani svih općina TŽ-a moći vidjeti sadrži 22 arhivska panoa na kojima je predstavljeno nekoliko stotina povijesnih izvora.

Povodom ove godišnjice predviđena je i vožnja ''Svečani vlak Banovići-Brčko za 500 osoba 6. studenog, kao i okrugli stol 'Sedam desetljeća pruge Brčko-Banovići, povijesni, društveni, gospodarski i razvojni značaj'', 7. studenog u Brčkom.

Kopirati
Drag cursor here to close