Na brzinu

Brada faraona Tutankamona zalijepljenja običnim ljepilom

Kultura / Flash | 22. 01. 2015. u 17:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plava, zlatnom protkana brada na čuvenoj masci faraona Tutankamona zalijepljena je običnim ljepilom nakon što je oštećena tijekom redovnog čišćenja, rekli su konzervatori iz Egipatskog muzeja u Kairu, prenosi AP.

Muzej za koji mnogi arheolozi i restauratori kažu da nije dovoljno profesionalan ipak predstavlja mjesto koje privlači turiste iz cijelog sveta, pošto se u njemu nalazi poznata Tutankamonova maska, stara preko 3.300 godina, ali i drugi vrhunski eksponati koji datiraju iz prapovijesti.

Tri muzejska konzervatora su se javila od kako se incident dogodio prošle godine i davali su različita objašnjenja da li je brada u stvari bila udarena ili je uklonjena jer je bila labava.

Međutim, oni su se složili da je naređenje da se brada brzo popravi došlo "odozgo" i da je korišteno neadekvatno lijepilo, ali su željeli ostati anonimni zbog straha od posljedica po karijeru.

"Nažalost oni su koristili materijal zbog kojeg se sada maska ne može popraviti. To lijepilo se koristi za metal ili kamen, ali nije pogodan za artefakt kao što je Tutankamonova zlatna maska", rekao je jedan od konzervatora.

"Maska je trebalo da bude prenijeta u laboratoriju za konzervaciju, ali oni su žurili to brzo namjestiti, pa su koristili lijepilo koje se brzo suši", dodao je on.

Drugi konzervator, koji je bio prisutan tijekom popravke, rekao je da se lijepilo osušilo na licu dječaka kralja i da su kolege koristile lopaticu kako bi ga skinuli čime su ga i ogrebali. Konzervator koji vrši inspekciju tog artefakta potvrdio je to.
Egipatska turistička industrija nekada je bila stup ekonomije te zemlje, ali se još nije potpuno oporavila od demonstracija 2011. godine kada je srušena vlast dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, prenosi Tanjug.

Muzeji i otvaranje novih grobnica za javnost dio su planova za oživljenje gospodarstva Egipta, međutim vlasti nisu značajno radile na poboljšanju Egipatskog muzeja od njegove izgradnje 1902. godine.

Planovi su da se Tutankamonova izložba prebaci u novi Veliki egipatski muzej 2018. godine, ali to još nije sigurno.

Kopirati
Drag cursor here to close