Noć muzeja

Borba svjetla i mraka

Kultura / Flash | 17. 05. 2014. u 19:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2014, u Gazi husref-begovoj biblioteci održan je okrugli sto ''Državotvorne institucije kulture u BiH u borbi za opstanak'' na kojem su sudjelovali prof. dr. Hidajet Repovac, Šejla Šehabović direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, prof.dr. Zdravko Lučić, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Enver Hadžiomerspahić, direktor Muzeja savremene umjetnosti ArsAevi, prof.dr. Nermina Zildžo, IUS, Alma Telibećirević, freelance umjetnica, PR i projekt manager i Gorčin Dizdar, Fondacija Mak Dizdar.

Okrugli sto je kao i prošle godine artikulirao važna pitanja iz sfere kulture u BiH, a kako i sama tema kaže poseban osvrt stavljen je na krizu sedam državotvornih institucija u BiH.

O temi krize kulturnih institucija raspravljano je iz ugla kustosa muzeja, povjesničara umjetnosti, profesora civilizacije i kulture i profesora pravnih nauka, umjetnika, književnika, novinara.

I ovaj put, kao i prošle godine, zaključeno je da su ovakvi razgovori neophodni kako ne bi prestala borba za život najvažnijih institucija kulture u državi, jer njihov opstanak znači i opstanak same Bosne i Hercegovine, a njihovo ugrožavanje znači upravo tendenciozno uništavanje same države i pokušaj da se ovaj civilizacijski i kulturni krug uništi.

Tijekom večeri, Noć muzeja 2014 će donijeti, pored redovnih i specijalnih izložbi, mnogo drugih dešavanja na poput zajedničkog nastupa devet zborova ispred sarajevske katedrale, performans Skyrim u izvođenju Simphonic metal ansambla The Loudest Silence i umjetnika udruženja Bellartte i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close