novo

'Boje vrimena' 27. knjiga Slave Antina Bage

Kultura / Flash | 14. 12. 2016. u 10:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i sedma po redu knjiga Slave Antina Bage pod naslovom "Boje vrimena" izišla je iz tiska u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čitluk.

Ova Bagina knjiga je nastavak na njegovu knjigu aforizama "Uvik bit čovik", kako napisa u recenziji Stjepan Galić "tematski, idejni i konceptualni". Autor se u ovoj novoj knjizi, pisanom ikavicom posuškoga kraja, služi zbijenim, sažetim načinom izražavanja koje se odlikuje dubljom misaonošću.

Knjiga je podijeljena u osam odjeljaka: Zemlja, domovina ljudi; Narod bez mržnje;Domovina, u srcu; Rat je negacija čovika; Mir i dobro narodu; Sloboda je činiti dobro; Istina oslobađa čovika; Pravda je istina u akciji i Dodatak: Narodne poslovice.

U Predgovoru knjizi Ljubo Krmek je zapisao: "Slavo Antin Bago nam je podastro misli o zemlji, narodu, domovini, ratu, miru, slobodi, istini i pravdi. U korijenu svih ovih misli je Hrvatska, naša domovina. Stoga bih ih skupa nazvao domovinske misli".

Stjepan Galić je u pogovoru napisao: "Ovo nije ni roman ni pripovijetka da bi se mogli odrediti i obraditi likovi, tema, ideja... Ovo su kratke prozne forme od nekoliko redaka. A da bi se napisalo kratko i sadržajno, treba mnogo, mnogo znati."

Kopirati
Drag cursor here to close