Katedrala Marije Majke Crkve

Bogojavljenje s Mostarskim tamburaškim orkestrom

Što je za katolike Mostara bilo pjevačko društvo Kosača, Hrvoje, Viševići i limena glazba (najstarija limena glazba u BiH), za Hrvate Trebinja pjevačko društvo Slavuj, za Trebižat limena glazba, za Hrvate katolike Bijeloga Polja bila je tamburica
Kultura / Flash | 07. 01. 2022. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već nekoliko godina zaredom na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve nastupaju tamburaši s božićnim programom. Najprije su to bili Bjelopoljski župni tamburaši, a posljednje dvije godine novoutemeljeni Mostarski tamburaški orkestar.

Svetu Misu u 18 sati slavio je mjesni biskup mons. Petar Palić. Uz Mostarski tamburaški orkestar pjevali su pjevači katedralnog pjevačkog zbora i Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Lijepo je bilo vidjeti toliku okupljenu mladost koja radosno pjeva i svira u čast svetkovine Sveta tri kralja.

Povijest tamburaša u Mostarskom kraju. Nakon 500 godina turske vladavine i uništenja svega što je bila naša Hrvatska i katolička kultura, krajem 19. i početkom 20. stoljeća javljaju se izdanci pismenosti i kulturnog života. Uz školstvo diljem Hercegovine neka mjesta poprimaju svoje kulturne posebnosti. Što je za Hrvate katolike Mostara bilo pjevačko društvo Kosača, Hrvoje, Viševići i limena glazba (najstarija limena glazba u BiH), za Hrvate Trebinja pjevačko društvo Slavuj, za Trebižat limena glazba, za Hrvate katolike Bijeloga Polja bila je tamburica.

Naime, između Dva svjetska rata, tamburicu je u Bijelo Polje donio tamošnji učitelj Jaroslav Esminger. Društvo je počelo s radom u prostorijama župnog ureda Potoci. Nakon Drugog svjetskog rata komunisti sele tamburicu u lokalne ugostiteljske objekte a zatim u mjesni Dom kulture. Ona je preživjela sve nedaće tijekom stoljetne povijesti. Nositelji tamburaštva u Bijelom Polju uvijek su bili Hrvati uz neke iznimke u doba komunizma.

Zahvaljujući svesrdnoj pomoći mo. don Dragana Filipovića i Bjelopoljca gosp. Davora Kožula prije trinaest godina tadašnji bjelopoljski župnik don Josip Galić vratio je tamburicu u okrilje župnog ureda gdje je i počela svoj stogodišnji hod.

U međuvremenu neki su okolni župnici u svojim župama također pokrenuli vježbanje tamburice: don Ljubo Planinić u Kruševu, don Ivan Perić u župi Cim-Ilići, don Nikola Menalo u župi Blagaj-Buna. Zauzimanjem gosp. Davora Kožula od svih je ovih društava prije tri godine stvoreno jedinstveno društvo pod nazivom Mostarski tamburaški orkestar.

Od ove godine imaju stalnu adresu u Župnom uredu Marije Majke Crkve – Katedrala, gdje su dobili prikladan prostor za uvježbavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close