Napredak

Blagdan Svih Svetih na sarajevskom groblju sv.Josip

Kultura / Flash | 02. 11. 2015. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 1. studenog 2015. godine na blagdan Svih Svetih slavljena je sveta misa na groblju Sv. Josip u Sarajevu (Ciglanska bb) u 15:00 sati. Misu je predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob najznačajnijeg hrvatskog pjesnika u doba realizma Silvija Strahimira Kranjčevića. Hrvatsko kulturno društvo Napredak svake godine na blagdan Svih svetih prisjeća se velikana hrvatske pisane riječi. Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ nastupio je s prigodnih programom, a pjesnikinja Vesna Hlavaček čitala je stihove Silvija Strahimira Kranjčevića. Silvije Strahimir Kranjčević rođen je u Senju 1865. godine, a umro je u Sarajevu 1908. godine. U Kranjčevićevoj poeziji naglašena je socijalna komponenta. U svojim pjesmama daje slike ljudske bijede, teškog života ljudi, prema kojima izražava samilost.U Kranjčevićevim pjesmama osjećajnost dominira nad misaonom stranom. Za njegovu poeziju je rečeno da je „lirika grča, trzaja, cerenja i plača“. Silvije Strahimir Kranjčević nadahnjuje uvijek, kada čitamo njegovu poeziju i kada stojimopored posljednjeg počivališta velikog pjesnika. Puno se ljudi zaustavilo pored groba, ostavilo cvijet, upalilo svijeću za pokoj vječni. Uzoriti Vinko kardinal Puljić završio je svečanost prisjećanja na poetu molitvom opijela.

Nakon svete mise i svečanosti prisjećanja na S. S. Kranjčevića HKD Napredak položio je cvijeće i upalio svijeće na grob Ante Alaupovića, Ilije Ladina i na bistu S.S. Kranjčevića.

Kopirati
Drag cursor here to close