In memoriam

Bjelopoljci se prisjetili stradalih sumještana

Kultura / Flash | 25. 08. 2016. u 22:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećanjem na šehide Bijelog Polja upriličen je Marš od Podgorana do Turbeta u Potocima na kojem je sudjelovalo preko 200 mladih i mještana bjelopoljske kotline.

Polaganjem cvijeća na spomen ploče u Livču, te učenjem fatihe na svim usputnim mjestima od Podgorani, Humi, Lišani, Livča i Potoka sudionici su se s pijetetom prisjećali šehida i poginulih boraca Bijelog polja i grada Mostara.

Veliku podršku i ovaj put kao i prošlih godina pored institucija vlasti, gospodarskih subjekata, pojedinaca i udruženja dale su Pokret majki enklave Srebrenice i Bratunca koje su sudjelovale u organizaciji ove tradicionalne manifestacije. Također podrška je stigla i od džemata Bijelog polja, Medžlisa islamske zajednice Mostar i muftijstva mostarskog.

Prepuno 'Turbe' u Potocima poklonilo se žrtvama proteklog rata na kojem su pored domaćina i organizatora udruženje šehida Bijelog polja, JOB-a Mostar Sjever, RVI Mostar Sjever, Udruženja dobitnika ratnih priznanja Mostar Sjever obratile i predstavnice udruženja žene Podrinja iz Bratunca, predsjednica pokret majki enklave Srebrenica i Žepa Kada Hodžić predsjednik Udruženja šehida B. Polja Alija Šunje kao i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Oko 1000 posjetitelja na turbetu Potoci velikim pljeskom nagradilo je sve govornike sudionike marša, a posebno članove dramske sekcije O. Š. Drežnica koji su izveli predstavu pod nazivom 'Majke Srebrenice'.

Domaćini su sudionicima dodijelili posebna priznanja, posebno udruženjima majki Srebremice, Žepe i Bratunca kao i predstavnicima gospodarstvenika i institucija koji su dali podršku u organizaciji tradicionalne manifestacije.

Domaćini su na kraju najavili i sljedeću manifestaciju 'Marš putevima pobjede - Rošca 2016' koja je planirana za 4.9.2016.

Kopirati
Drag cursor here to close