Fenomen

Biskup Perić protiv Međugorja: Ukazanja se temelje na izmišljotinama

Kultura / Flash | 15. 02. 2017. u 10:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskup Ratko Perić navodi da su dokazi protiv istinitosti ‘ukazanja’ kudikamo uvjerljiviji nego pogolema propaganda trgovačka, ekonomska, financijska, graditeljska, tiskarska, imovinska, turistička, parapsihološka koja podupire, promiče i popularizira ovaj – u osnovi na neistinama i izmišljotinama utemeljen – fenomen, piše Dnevni list.

Otkako je „međugorskoga fenomena“ mostarski biskupi imaju jednako stajalište o njemu, a ono je uvelike slično onome pape Franje „da Gospa nije ravnateljica poštanskoga ureda koja svaki dan šalje poruke“.

O svemu se ovih dana, na službenim stranicama Biskupije oglasio i mostarski biskup Ratko Perić.

„Stajalište mostarskih biskupa, i blagopokojnoga dijecezanskoga biskupa Pavla Žanića (1981.–1993., umro 2000.) i sadašnjega, s obzirom na ‘međugorski fenomen’ jest stabilno i dosljedno: Ne postoji nijedan dokaz, nijedan znak da su posrijedi vjerodostojna nadnaravna ukazanja, viđenja ili objave. Biskup je Žanić, 29. siječnja 1985., pisao kroničaru međugorskih događaja vlč. Reneu Laurentinu da mu je žao međugorske “Gospe koja je postala ‘činovnica na šalteru’ kojoj postavljaju razna pitanja, pa i ona najbesmislenija…“, navodi biskup Ratko.

Važne činjenice u vezi Međugorja

„Vidjelaca i vidjelica u prvih 5 godina (1981.-1985.) bilo je oko 120 u raznim župama u Hercegovini s mnoštvom poruka, kao s poštanskih šaltera! Od njih se tijekom vremena poslužbenilo šestero: 2 dječaka i 4 djevojčice, danas sve odrasle, obiteljske osobe. Od tih šestero troje ih ima ‘ukazanja’ svaki dan već 37 godina, a od to troje jedna ‘vidjelica’ svakoga 25. u mjesecu od veljače 1987. šalje poruke svijetu. Drugo troje ima ‘ukazanja’ jednom na godinu, a jedna od njih svakoga 2. u mjesecu, i to od kolovoza 1987. šalje poruke svijetu. Njih troje što imaju ‘ukazanja’ jednom godišnje, žive na području Međugorja, a drugo troje što imaju ‘ukazanja’ svaki dan žive izvan Međugorja. A sve se vodi pod pojmom Međugorje“, navodi biskup.

Biskup dodaje da iz tog izračuna proizlazi da je od lipnja 1981. do veljače 2017. godine bilo oko 47.000 ‘međugorskih ukazanja’ na raznim mjestima svijeta. „Ta se ‘ukazanja’, ‘objave’, ‘poruke’ – dnevne, mjesečne, godišnje – teško mogu više i računalno pratiti“, ustvrdio je.
Navodi da su dokazi protiv istinitosti ‘ukazanja’ kudikamo uvjerljiviji nego pogolema propaganda trgovačka, ekonomska, financijska, graditeljska, tiskarska, imovinska, turistička, parapsihološka koja podupire, promiče i popularizira ovaj – u osnovi na neistinama i izmišljotinama utemeljen – fenomen. Mostarski Biskupski ordinarijat svojedobno je objavio knjižicu biskupa Pavla Žanića ‘Istina o Međugorju’, 1990. u više jezika, i knjigu ‘Ogledalo Pravde’, 2001., koje argumentirano iznose činjenice protiv autentičnosti ‘međugorskoga fenomena’.

O Gospi ‘koja šalje poruke’

Podsjetimo, Papa je o ukazanjima i navodnom Gospinu slanju poruka govorio dva puta, a u razmaku od četiri godine. Rekao je skoro isto.

“Ma, gle, Gospa je majka. Ona nas voli sve. Ona nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke. Takve priče udaljuju od Evanđelja, od Duha Svetoga, od mira i mudrosti, od slave i ljepote Božje. Jer Isus kaže da kraljevstvo Božje ne dolazi tako da privuče pozornost: dolazi u mudrosti. Kraljevstvo Božje ne dolazi u pomutnji. Bog nije govorio proroku Iliji u vjetru, u oluji, nego u blagom vjetriću, u vjetriću mudrosti”, kazao je Papa o viđenjima i ukazanjima još 2013 godine.

Ovih dana opet je ponovio isto. Objašnjavajući razlog marijanskih tema za sljedeće Svjetske dane mladih, poglavar Katoličke crkve rekao je da ih nije on odabrao, ali da je bio zadovoljan prijedlozima iz Latinske Amerike. Ondje veoma štuju Gospu, ali “pravu. Ne Gospu na čelu poštanskog ureda koja svaki dan šalje novo pismo govoreći: ‘Djeco moja, činite ovo, a dan kasnije ono.’ Ne, ne takvu. Prava Gospe je ona koja rađa Isusa u našem srcu, koja je Mati. Moda Gospe superzvijezde, koja stavlja sebe u središte kao protagonisticu, nije katolička”, kazao je papa ponovno se utvrdivši u stajalištu o Gospi ‘koja šalje poruke’.

„Sva je, naime, katolička pobožnost i vjera usmjerena na Boga, od Njega proizlazi, Njemu teži, k Njemu vodi. Gospa nam je kao Prijestolje Mudrosti u tome, po Providnosti Božjoj, Pomoćnica. Djevice premudra, moli za nas“, zaključio je i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close