Polnoćka u Mostaru

Biskup Perić pozvao na slijeđenje Isusova puta ljubavi i nade

Kultura / Flash | 25. 12. 2016. u 08:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tisuće vjernika u mostarskim katoličkim crkvama točno u ponoć je zapjevalo "Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas".

Time je započelo Božićno svečano misno slavlje, koje je u prepunoj katedrali Marije Majke Crkve, uz koncelebraciju brojnih svećenika, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, javlja Anadolija.

"Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo. Prije mjesec dana, točnije 7. studenoga smo započeli vrijeme intenzivne molitve i pripreme za dolazak ponoćke, kojom počinje i vrijeme Božića", kazao je biskup Perić.

Potom je pozvao vjernike na zahvalnu molitvu Bogu koji je utjelovljenjem sina svoga preko duha svetoga i porođenjem Djevice Marije došao na ovaj svijet kako bi otkupio grijehe svih ljudi.Govoreći o ljubavi Božjoj i Isusovom rođenju koje su anđeli nebeski navijestili, kao i trojici kraljeva koji su prateći zvijezdu repaticu došli u štalicu pokloniti se rođenom kralju uz darove zlato, smirnu i tamjan, Perić je naglasio kako Isusovo rođenje u štalici simbolizira ljubav, mir i toleranciju na poseban način.

Rođenje Isusovo u štalici, kako je istaknuo biskup Perić omogućilo je pastirima da mu se prvi poklone, jer su oni su bili najniža klasa u društvu. Izbačeni iz građanstva lišeni religioznih obreda, smatrani ološem društva, oni su, kako je naglasio počašćeni najvećim priznanjem, da ih zovne anđeo Gospodnji i obavijesti o velikoj radosti da im se rodio spasitelj svijeta.

Diljem svijeta u ovoj noći prenosila se radosna vijest i pozivalo se vjernike na mir, toleranciju i ljubav. To je ono što je i Mili Krešiću u Božićnoj noći itekako trebalo, jer kako je kazao ovo je prvi Božić koji dočekuje sa suprugom bez djece.

"Ponoćka je dio našeg života i naše kulture. To je svečanost kojom katolici obilježavaju rođenje Isusovo. Svaki Božić je poseban, ali ovaj je neobičan, jer kćerka nije sa nama", kazao je Krešić za Anadoliju.

Kako je naglasio, za vrijeme Božićnih dana obitelj će mu se opet okupiti, a to je ona istinska čar Božića koju treba svatko osjetiti.

"Božić mi je najljepši, najdraži i najveselij blagdan od svih katoličkih blagdana. To je simbol Isusovog rođenja, obitelji, mira i ljubavi. Stoga uvijek veseli da idemo na ponoćku i slavimo Božić koji je uvijek poseban. Za Božić se svake godine rade posebne pripreme, a poslije ponoćke slijedi čestitanje i slavlje", kazala je Ivanka za Anadoliju.

Ona ističe kako do Badnjeg dana uvijek pripremi sve za božićnu trpezu koja joj okupiti brojne goste, kako bi u veselim trenucima bez puno obaveza uživala sa najmilijima.

"Božić uvijek dočekujem u iščekivanju rođenja Isusa Krista i iščekivanju obitelji koja se tradicionalno okuplja na Božićnom ručku", kazala je Slađana Lukić za Anadoliju. Za ponoćku se posebno pripremio Josip Lukić kojem je, kako kaže, svaki Božić poseban.

"Blagdan Isusovog rođenja svake godine je poseban. Od malih nogu u iščekivanju dočekujem ponoćku i Božić, ali i okupljanje obitelji. Tako je i za ovaj Božić, jer zaista za mene je svaki Božić poseban", kazao je Lukić.

Gabor Salaj vjeruje da je Božić svake godine poseban, jer se njime obilježava rođenje spasitelja svijeta, a danas je, kako ističe njegova ljubav, milost i radost mnogima najpotrebnija. Iz Mostara su svim ljudima dobre volje, diljem svijeta upućene Božićne i novogodišnje čestitke ispunjene ljubavlju mirom i tolerancijom, koje treba svako zdravo društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close