Završeni radovi

Bazilika u Tomislavgradu zasjala novim sjajem

Kultura / Flash | 27. 04. 2016. u 06:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda završeni su radovi na crkvi sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu. Skinut je drveni strop koji je zamračivao cijeli prostor, zatrpao ventilacijski odvod i smanjivao površinu prostora i arhitektonski izgled bazilike.

Kroz 35. godina te ploče od presovanog drveta na mjestima su bile pod vlagom i postojala je opasnost od padanja. Sad je to sve otklonjeno i nakon ličilačkih radova pojavio se pravi izgled bazilike.

Ispod kupole, koja je visoka preko 17,55 m. u samom kupolskom vijencu umjetnik Josip Botteri-Dini je postavio mozaik s temom ''Nebeskog Jeruzalema'' od 28 metara četvornih, na visini od 12 metara, piše Tomislavcitiy.com.

U samom mozaiku se lijepo vidi u središtu Presveto Trojstvo, Gospa prva do Isusa, te s obje strane nebeski anđeli. Na jednoj strani su mučenici i sveci, a na drugoj vjerni puk u kojemu se primjećuje i hrvatska duvanjska  nošnja.

Nacrt za taj mozaik je izradio umjetnik prije godinu dana u suradnji i na poticaj gvardijana fra Ante koji je je održavao vezu s umjetnikom, tražio financijsko rješenje i donosio te radne skice.

''Mi fratri smo o njima raspravljali na kućnim kapitulima. Sad smo se svi uvjerili da je umjetnik imao dobru zamisao, jer je to umjetničko djelo na radost svima i vjernicima i svećenicima'', ističu fratri.

Kopirati
Drag cursor here to close