Najveća cijena

'Bauerngarten': Slika prodana za 47,49 milijuna funti

Kultura / Flash | 02. 03. 2017. u 14:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika Gustava Klimta 'Bauerngarten' (Cvjetni vrt) prodana je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby'su za 47,49 milijuna funti i tako postala treće najskuplje umjetničko djelo ikada prodano na aukciji u Europi.

Ovo ulje na platnu austrijskog slikara iz 1907. godine, koje prikazuje vrt punog makova, tratinčica i drugog cvijeća, prodano je na dražbi u Londonu u srijedu navečer. Slika, koja je više od 20 godina bila u privatnoj zbirci u Londonu, zadnji put je bila javno izložena prošle godine na izložbi pod nazivom Slikanje modernog vrta na Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Pejsaž bečkog modernista bio je vrhunac ovogodišnje dražbe impresionističke i moderne umjetnosti u Londonu.

Prigodom najave aukcije, voditeljica Odjela za impresioniste i suvremene umjetnike u londonskom Sotheby'su Helena Newman kazala je da je većina sličnih slikarevih ulja na platnu danas većinom po svjetskim muzejima te da ih se samo nekolicina u posljednjih desetak godina pojavila na tržištu umjetnina i završila na dražbama, javlja Hina.

Po mišljenju kritičara Klimtovi cvjetni pejsaži posjeduju magičnu i tajanstvenu snagu, a cvjetne uzorke umjetnik je koristio i u slikanju drugih motiva.

Njegove slike uvijek postižu iznimno visoku cijenu. Po pisanju britanskoga Guardiana Oprah Winfrey je prošle godine u privatnom aranžmanu prodala Klimtov 'Portret Adele Bloch-Bauer II' jednome kineskom kolekcionaru za 150 milijuna dolara. Kupila ga je na aukciji u njujorškom Christie'su 2006. za 87,9 milijuna dolara. Kako navodi Bloomberg, još je jedno Klimtovo djelo nedavno postiglo visoku cijenu. Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev u studenome 2015. prodao je za 170 milijuna dolara njegovo platno 'Vodene zmije II' kupcu iz Azije.

Klimt spada među desetoricu umjetnika, a među njima su Gauguin, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock i De Kooning, čija djela na dražbama postižu iznose veće od 100 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close