Mustafa Mujaga Komadina

Batlak: Politizira se i pitanje podizanja spomenika najuglednijem gradonačelniku Mostara

Kultura / Flash | 06. 05. 2014. u 10:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 6. svibnja se navršava 89 godina od smrti Mustafe Mujage Komadine, najpoznatijeg gradonačelnika Mostara u povijesti grada.

Tim povodom, Inicijativni odbor za postavljanje spomenika Mujagi Komadini upriličio je posjetu grobu tog velikana mostarske povijesti, u haremu Ričine džamije na Korzu.

U izjavi za medije članovi Inicijativnog odbora su se spomenuli apela u javnosti da se napravi spomenik, čemu službene strukture, kako kažu nisu naklone.

''Ja se obično ne slažem sa službenim strukturama, nisam najbolje upoznat s idejom opstrukcije, ali i do mene su doprle te vijesti. Ja sam za to da se ta inicijativa koja je pokrenuta od naših intelektualaca, a kojoj je pripadao i velikan Komadina, realizira na ponos Mostara i toga vremena koje je predstavljao Mujaga Komadina, a koja je odisala ravnopravnošću, humanizmom i suživotom'', kazao je Seid efendija Smajkić.

Na upit zašto spomenik nije postavljen, a inicijativa je pokrenuta, Edin Baltak je kazao:

''U isto vrijeme i na istom mjestu, u desetom mjesecu prošle godine se dobila suglasnost od Federalnog zavoda za zaštitu spomenika prema rješenju koje je radio akademski kipar Florijan Mićković, da se postavi spomenik na Musali, na lokaciji koja je odobrena od arhitekte i istog zavoda. No kako svi znamo Mostar je bremenit sa svojom problematikom, pa nažalost imamo borbu konstrukcije i dekonstrukcije. Držimo da građani koji su podržali inicijativu, a vrlo je vano kazati da je ovo inicijativa svih građana Mostara, što znači multietičnost, multikonfesionalnost, itd. Nažalost moram reći da postoje snage koje imaju drugačije razmišljanje. Ali držim da su to one snage koje do sada u svojoj praksi nisu pokazale konstruktivni element, pa se bave dekonstrukcijom, tako i u ovom slučaju politiziraju pitanje podizanja spomenika najuglednijem i zaslužnijem gradonačelniku grada Mostara'', rekao je Batlak.

Nadodao je, kako je u ovom slučaju konkretan, upućujući na adresu Županijskog ministarstva za prostorno uređenje, te čelne ljude i njihove savjetnike.

Članovi Inicijativnog odbora, predstavnici škola i učenici su postavili cvijeće te tako odali počast nekadašnjem velikom gradonačelniku Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close