Promocija baleta

Baletna škola ”Arabesque” otvara vrata za nove polaznike

Kultura / Flash | 30. 08. 2016. u 21:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već deset godina u Mostaru postoji baletna škola ”Arabesque”, u javnim nastupima ”Balet Mostar Arabesque”, koja je svojim radom promijenila kulturnu i umjetničku scenu Mostara i omogućila djeci Mostara da uče i plešu klasični balet.

Baletna škola ”Arabesque” svake godine otvara svoja vrata i za nove polaznike. Tako se i ove godine od 1. rujna mogu vršiti upisi i to u predškolski uzrast „Little ballerina“ i školski od 7 godina pa nadalje.

Baletna škola smještena je u SPC ”Rondo” na drugom katu gdje se mogu dobiti sve informacije, kao i putem službene web stranice www.arletabaleta.com ili facebook stranice ”Balet Mostar Arabesque”.

Osim što otvaraju značajne dječje kulturne manifestacije i festivale, povjereno im je i otvaranje regionalnih događaja koji promoviraju umjetnost i duh Mostara. Iza njih je sedam koncerata, koji su odraz jednog modernog svijeta bajki, ispričanog baletnim jezikom, od djece Mostara.

Njihov rad uveliko podržava udruga Let.ba čiji je cilj promocija svih vrsta umjetnosti, sa težištem na balet. Tako su i mogla biti organizirana putovanja na međunarodna natjecanja ( Hrvatska, Rumunjska, Italija), koja su djeci donijela značajna iskustva.

Direktorica baletne škole ”Arabesque”, prof. Arleta Ćehić ističe koliko je važno izlaziti u svijet i vidjeti kako to drugi rade.

"U svijetu se balet mnogo više cijeni i tome shodno se u njega i ulaže. Postoji duga tradicija koja se njeguje i nove generacije odrastaju u kvalitetno ponuđenom programu klasičnog baleta, što edukativnom, što kazališnom. Onda kada društvo u cjelini bude napravilo povoljnu situaciju za financiranje ovog vrhunskog sporta i umjetnosti, moći ćemo se nečemu ozbiljnijem i nadati. Ipak, u neuvjetima u kojima smo, veoma sam ponosna na svoje učenice i na naš zajednički rad. Ponosna sam što se trudim da ne devalviram ovu aristokratsku umjetnost i ne vodim djecu po trećerazrednim natjecanjima, gdje: ako se niste prijavili –nećete dobiti medalju, pehar itd. Mislim da se time djeci daje iskrivljena percepcija vrijednosti, koja nigdje nije poželjna, a pogotovu ovdje u baletu", ističe Ćehić u izjavi za Dnevni list.

Od nove sezone edukacije i promocije baleta, očekuje ozbiljan rad kao i do sada.

"Potajno se nadam nekom čudu da određeni ljudi na vlasti shvate da postoji fizička glad, ali isto toliko značajna duhovna glad, na kojoj počiva civilizacija ljudske vrste”, kaže Ćehić.

Kopirati
Drag cursor here to close