Pjesmom protiv zaborava

Anita Martinac u Vukovaru primila nagradu za najbolju domoljubnu pjesmu

Kultura / Flash | 18. 11. 2014. u 08:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treću nagradu za najbolju neobjavljenu domoljubnu pjesmu koja se dodjeljuje u Vukovaru dobila je mostarska pjesnikinja Anita Martinac.

U jakoj konkurenciji na natječaju pod nazivom ''Pjesmom protiv zaborava'' u kojoj je sudjelovalo preko stotinu pjesnika stručno prosudbeno viječe odabralo je deset prvoplasiranih pjesama, te uručena priznanja i novčane nagrade za prve tri.

Drugi festival domoljubne poezije ''Pjesmom protiv zaborava“ organizira udruga ''Braniteljice domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“, a tema ovogodišnjeg festivala bila je „Srce hrvatsko“. Festival je održan u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2014.

Na finalnoj večeri Festivala čitano je deset prvorangiranih pjesama, a trideset prvorangiranih pjesama bit će objavljeno u drugom zborniku domoljubnih pjesama.

Pobjednice ovogodišnjeg Festivala su: Branka Mlinar iz Omiša s pjesmom ''Ime francusko, srce hrvatsko" (in memoriam Jean Michel Nicolier), Ankice Bistrović iz Koprivnice osvojila je drugo mjesto s pjesmom pod nazivom ''Glas iz dubine duše" i trećeplasirana je Anita Martinac iz Mostara pjesmom ''Srce hrvatsko".

Predsjednica Udruge ''Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" Violeta Grdić napominje da se ovim natječajem prije svega želi potaknuti na pisanje domoljubne poezije, kako bi se kroz stih i riječ očuvale vrijednosti Domovinskog rata i sjećanja na sve poginule i nestale braniteljice i branitelje.

Podršu Festivalu domoljubne poezije uputio je i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je rekao da je ovo jedan od načina da se sačuva istina o Domovinskom ratu i zahvalio se autorima na njihovoj ljubavi prema Vukovaru.

Anita Martinac, prvu zbirku poezije ''Krvavi brig'' objavila je 1994. godine i nakon toga ''Ljubim te pjesmama'', ''U pogledu'', ''U susret riječi'' i ''Druga riječ je ljubav''.

Ovo joj je peta nagrada u kategorijama za najbolju poziju. Sudjelovala na mnogim međunarodnim manifestacijama i književnim susretima u široj regiji. Njene pjesme su prevedene na engleski, španjolski, njemački i makedonski jezik.

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske. Od autorice doznajemo da uskoro treba da izađe i njen roman prvijenac, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close