zločini

Amerikanci snimaju film o partizanskim zločinima u Hudoj jami

Kultura / Flash | 09. 01. 2016. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka filmska tvrtka iFilms LLC u suradnji s partnerima iz Hrvatske priprema dokumentarno igrani filma “Huda Jama” o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koji su bez suđenja mucˇeni i pogubljeni od strane komunista 1945. godine nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Film se radi prema predlošku istoimene knjige Romana Leljaka “Huda jama”, a snimanje počinje 10. siječnja ove godine.

Partizani su nagurali više desetaka tisuc´a mladih ljudi, pretežito djevojaka te ih žive zazidali u okna rudnika u kojima su svi skupa preminuli mucˇeničkom smrc´u. Cilj ovog filma je rasvijetliti taj zlocˇin protiv cˇovjecˇnosti te otvoriti put istini prema svijetu.

Finalna verzija filma bit c´e na hrvatskom i engleskom jeziku. Film c´e biti prikazan na festivalima diljem svijeta, distribuiran na fakultete u Americi, Kanadi i EU, podijeljen cˇlanovima Americˇkog kongresa, zastupnicima odnosno Europske unije te predstavljen u Ujedinjenim narodima.

Iza američke kompanije koja snima film stoji Nikola Knez, producent hrvatskog podrijetla, koji u Hrvatskoj u snimio film “Sunčica” o ženama silovanim u Domovinskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close