Requiem for Pinocchio

Američka nagrada za najbolji kratki animirani film Berinu Tuzliću

Kultura / Flash | 31. 03. 2016. u 19:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Requiem for Pinocchio, bosanskohercegovačkog animatora i strip crtača Berina Tuzlića osvojio je nagradu za najbolji kratki animirani film na avangardnom Filmskom festivalu “Best Shorts” u Kaliforniji.

Film je nastao u koprodukciji agencije Via Media iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice te je financiran od bh. i crnogorskog fonda za kinematografiju. Film 'Requiem for Pinnnochio' temu indoktrinacije djece u odgoju prikazuje na simboličan način, smještajući je u Sarajevo u kojem se lome globalna previranja.

Zadovoljstvo mi je biti pozvan na festival u Kaliforniji. Kad je vaš rad prepoznat i nagrađen u kategoriji u kojoj se prijavilo više od 38 država, onda su zadovoljstvo i čast još veći – izjavio je Berin Tuzlić, najnagrađivaniji autor kratkih art animiranih filmova u jugoistočnoj Europi.

Glazbu filma potpisuje Haris Ljumanović, montažu Sanel Preljević, scenarij Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića, a animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović, Esmir Prlja i Berin Tuzlić. 'Requiem for Pinnochio' je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu.

Kopirati
Drag cursor here to close