nacija i nacionalno

Akademik Žepić u Mostaru: Pod lupom hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Kultura / Flash | 23. 04. 2015. u 19:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Matice Hrvatske Mostar u Hotelu Ero u Mostaru, u četrvtak 23. Travnja, predstavljena je knjiga „Nacija i nacionalno pitanje“ autora akademika dr.sc Bože Žepića profesora emeritusa Sveučilišta u Mostaru.

„Ova moja, po redu jedanaesta knjiga, naslova „Nacija i nacionalno pitanje“, jedinstvena je i specifična po motivacijama i sadržaju. Prva je na tu temu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Riječ je o znanstvenoj knjizi koja s znanstveno-teorijskog, a onda i praktično-političkog aspekta: analizira, problematizira i objašnjava naciju i nacionalno pitanje. Prije svega općenito, zatim u BiH i RH, a onda pod posebnu lupu stavlja otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini“, ističe akademik dr.sc. Božo Žepić .

U knjizi je prema riječima autora prisutna rasprava o nacionalnom pitanju od pojma, preko različitih shvaćanja do njegove važnosti, otvorenosti i aktualnosti općenito, a osobito u Bosni i Hercegovini. Žepić dodaje kako je sadržajno prvo raspravljen problem naroda, nacije i države, te njihov međusobni odnos i međuovisnost. Jedno poglavlje knjige posvećeno je nacionalizmu, njegovim različitim interpretacijama, pozitivnim i negativnim stranama, vrstama, uzrocima i posljedicama.

„Cijelo jedno poglavlje posvećeno je problemu jednakopravnosti Hrvata u BiH, od njegove specifičnosti do uzroka i posljedica posvemašnje neravnopravnosti. Podrobno je raspravljeno o nezamjenljivoj konstruktivnoj ulozi i značaju međunarodne zajednice i njezine politike, ali i promašajima koje je ona ovdje napravila u preddaytonskom, daytonskom i postdaytonskom razdoblju“, govori Žepić.

Izmišljeni i nametnuti entiteti

Za akademika dr.sc. Božu Žepića putokaz izlaska BiH iz krize su društvene reforme, pri čemu smatra da bez temeljite ustavne reforme i ustavnog preustroja nije moguće uspješno izvšiti druge strukturalne reforme. Autor je posebno poglavlje odlučio posvetiti ulozi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, njegovoj politici prema BiH i Hrvatima u njoj te njegovim neospornim zaslugama, ali i kako kaže nekim pogreškama.

''Mišljenja sam da je nacija ljudska potreba jer čovjek ne može bez udruživanja s drugim ljudima živjeti na ljudski način te da će ona još dugo vremena ostati važna kategorija, a s njom i nacionalno pitanje'',  kazao je Žepić istaknuvši pri tome kako Bosna i Hercegovina nije rješila nacionalno pitanje.

''Na tom pitanju se raspala bivša zajednička država koja je trajala 50 godina i nažalost raspala se u jednom teškom, krvavom i nezapamčenom ratu. Strahujem od toga da se ne ponovi i u ovoj našoj napaćenoj zemlji neki raspad koji se teško može zamisliti, a da se ne ponovi povijest. Stoga zagovaram cjelovitu BiH do koje se može doći novim društvenim ugovorom, ali do tog ugovora će teško doći ako se ne otrijezne političari koji su pozvani rješavati pitanja koja se tiču i građanina i naroda i nacije i države'',  kazao je Žepić.

Govoreći o uređenju BiH, Žepić je kazao kako entiteti nisu sretno rješenje te kako su oni izmišljeni i nametnuti.

''Nije ih tražio niti jedan od ovih naroda i zato ovakva BiH ne može opstati. To vide obični ljudi, znanstvenici i političari ali ne nalaze snage da to riješe. Zagovaram da se dogovorimo ili da ukinemo entitete, a s njima i županije ili, s obzirom da već postoji jedna republika, da svaki narod ima svoju republiku kako bi svatko onda imao jednake institucije. Bez jednakih institucija, političkog i pravnog sustava nema jednakopravnosti naroda i građana'',  zaključio je Žepić.

Knjiga o hrvatskom narodu

Govoreći o knjizi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je riječ o posebnom djelu čija je uloga u ovom vremenu višestruka.

''Može poslužiti, kako studentima, tako i profesorima, znanstvenicima, političarima, ali i svima onima koji se "drznu" govoriti o ovoj temi, a o Bosni i Hercegovini ne znaju ništa kao niti o tematici'',  kazao je Čović.

Naglasio je kako bi ova knjiga uljudno trebala biti poklonjena svim institucijama međunarodne zajednice u BiH kako bi izgradili jasniji i realniji stav i sliku o onome što se krije ispod "naznačene Daytonske košulje".

''Svesrdno ću se založiti da knjigu dobiju i svi oni koji u ime hrvatskog naroda promišljaju politiku bez obzira s koje pozicije o njoj govore i kako to čine'',  kazao je Čović.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević predstavljajući knjigu kazao je kako je riječ o enciklopedijskom djelu koje obuhvaća sve što je potrebno znati u vezi s nacionalnim pitanjem u BiH, a što podrazumijeva tri nacionalna pitanja, tri etničke, političke, nacionalne kulture, dugu povijest tih naroda i sve peripetije i teškoče suvremenog političkog života Bosne i Hercegovine. U predstavljanju knjige sudjelovali su i akademik Josip Muselimović, moderator,  i akademik prof.dr. Mladen Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close