Po drevnoj ramskoj tradiciji

Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo Divin dan

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve.
Kultura / Flash | 04. 07. 2021. u 21:27 Bljesak.info
Divin dan 2021.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava "Divin dan", dan posvećen Divi Grabovčevoj. Tako je bilo i danas. Na Kedžari se okupio veliki broj vjernika iz brojnih dijelova BiH i susjedne Hrvatske.

Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje "Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, koju je predvodio fra Andrija Jozić, ramski gvardijan.

Danas, na "Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao biskup dr. Pero Sudar.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličale su Etno skupina „Čuvarice“, a Divin pozdrav govorila je Monika Džidžić.

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara…

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je "prešla" granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH, prenosi Rama-portal.info.

Kopirati
Drag cursor here to close