Restauracija

Na Drini ćuprija dobila upotrebnu dozvolu

Koordinator agencije Tika u BiH Omer Faruk Alimci rekao je da su u okviru restauratorskih radova ojačani temelji i stubovi mosta, restaurirani kameni elementi i nanovo urađen kameni pločnik mosta.
Kultura / Flash | 02. 04. 2019. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dobio je danas upotrebnu dozvolu nakon što su uklonjeni svi nedostaci koji su primijećeni poslije završetka restauracije ove građevine, za šta je Turska razvojna agencija (TIKA) izdvojila oko deset milijuna KM, piše Srna.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas načelniku ove općine Mladenu Đureviću upotrebnu dozvolu za most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Ona je podsjetila da je riječ o mostu koji je trpio ratove, preko kojeg su isprepletene sudbine naroda koji su živjeli na ovom prostoru i koji govori o kulturno-povijesnom i prirodnom nasljeđu. Golić je podsjetila da su prije dvije godine uočeni nedostaci na mostu, te da je nakon njihovog otklanjanja sada izdana upotrebna dozvola.

Ona je navela da je na sastanku sa Đurevićem razgovarala o projektima Vlade Republike Srpske za ovu općinu, ističući da će Vlada nastaviti ulagati u općinu Višegrad. Golić je podsjetila da je Vlada Srpske u općinu Višegrad u posljednjih deset godina uložila više od 15 milijuna KM, ne računajući Andrićgrad.

"Uložena su ogromna sredstva, za stambeno zbrinjavanje više od osam milijuna KM, više od tri milijuna u poljoprivredu, u prosvjetu, u zdravstvo", dodala je Golić, navodi Srna. Đurević je rekao da je ovo veoma važan dokument koji ćupriju stavlja u upotrebu, što znači da su svi propisi prema zakonima Republike Srpske ispoštovani.

Foto: Bljesak.info / Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu

"Prije dvije godine smo ustanovili određene nedostatke - pločnici su bili okrnjeni, rasvjeta nije bila zadovoljavajuća, bilo je još primjedbi i sve su sada otklonjene", naveo je Đurević. On je rekao da je sa Golić razgovarao o projektima za naredni period, a da je ukazano i na potrebu da Gradska dvorana u Višegradu dobije novo ruho.

"Dobili smo obećanje od Golić da ćemo u ovoj ili narednoj godini krenuti u rekonstrukciju i adaptaciju višegradske dvorane. U toj dvorani svi višegradska klubovi i djeca imaju pripreme, održavaju se utakmice i to je ono u što vrijedi ulagati, jer je naša mladost na prvom mjestu", istaknuo je Đurević.

On je rekao da će u tom projektu sudjelovati i poduzeće 'Hidroelektrane na Drini', tako da će se zajedničkim snagama dobiti moderan rekonstruiran objekat. Veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc istaknuo je da je ovaj most dio kulturno-povijesne baštine i da ga je potrebno čuvati za generacije koje dolaze.

On je naglasio da to lijep kulturno-povijesni spomenik, koji privlači turiste iz cijelog svijeta, te izrazio zadovoljstvo što će biti još dugo na turističkoj mapi zahvaljujući agenciji Tika. "Kad pogledate broj stranih turista koji posjećuju BiH, ne računajući okolne zemlje, Turska je tu na prvom mjestu. Želimo da BiH dobije više turističkih posjeta", istaknuo je Koc.

Koordinator agencije Tika u BiH Omer Faruk Alimci rekao je da su u okviru restauratorskih radova ojačani temelji i stubovi mosta, restaurirani kameni elementi i nanovo urađen kameni pločnik mosta. "U skorijoj povijesti izgrađene su dvije hidrocentrale u blizini mosta i došlo je do određenih promjena nivoa vode, što je utjecalo na konstrukciju i slabljenje temelja, pa smo veliku pažnju posvetili ojačavanju temelja", naveo je Alimci.

On je pohvalio doprinos općine Višegrad, nadležnog ministarstva Republike Srpske i drugih koji su pomogli u ovim radovima i ukazivali na nedostatke.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu građen je od 1571. do 1577. godine. Popularnost je stekao nakon što je nobelovac Ivo Andrić pripovijedao o njemu u romanu 'Na Drini ćuprija'. Ova građevina se od 2007. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close