Kultura pamćenja

Konjic odao počast žrtvama u Srebrenici

Srebrenica je postala najveći simbol stradanja, jer Srebrenica se dogodila svima nama.
Kultura / Flash | 14. 07. 2019. u 00:12 Benjamin M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak navečer na otvorenoj sceni 'Miris lipe' je pred više stotina posjetitelja priređen program posvećen dvadeset i četvrtoj godišnjici od genocida u Srebrenici.

Projekat tradicionalno organizira Ustanova Narodni univerzitet Konjic u Konjcu, a ove, 2019. godine, je ostvareno partnerstvo sa Internacionalnim festivalom Mess.

Konjic kontinuirano posvećuje pažnju kulturi pamćenja kroz umjetničke performanse, artističke programe, izložbe, predavanja i literarna stvaralaštva konjičkih autora.

Foto: Vehid Šišić / Detalj sa večeri sjećanja na Srebrenicu

"Nastojimo održati svijest o istini, o nama, o genecidu, koji se, po tko zna koji put, permanentno i uvijek iznova i uvijek, većom žestinom, tako krvnički ponavlja, od davne prošlosti pa sve do moderne povijesti i to nad nama u srcu Europe", navode iz organizacije ovog programa.

Program posvećen dvadeset i četvrtoj godišnjici od genocida u Srebrenici otvoren je kompozicijom posvećenom žrtvama genocida u interpretaciji zbora 'Sejfullah' Konjic, nakon čega je uslijedio centralni program u kojem je predstavljena ispovijest o devetomjesečnom skrivanju u Srebrenici nakon izvršenja genocida nad Bošnjacima u srpnju 1995., ispovijest, pretočena u knjigu 'Dječak sa rukama starca', autora Bekira Husejinovića.

Foto: Vehid Šišić / Detalj sa večeri sjećanja na Srebrenicu

Moderatorica programa prof. Harisa Ćukle auditoriju je najavila uvažene goste i u samoj najavi istaknula da su Nijemci padom Berlina naučili da nikad više ne smiju ponoviti Hitlerov put, a jevrejima je Auschwitz pokazao da se moraju sami brinuti jer će u protivnom uvijek biti novih Hitlera. Svaki narod ima svoja znamenja i simbole koji će ih podsjećati, nešto što neće dozvoliti zaborav.

Srebrenica je postala najveći simbol stradanja, jer Srebrenica se dogodila svima nama. Ona je simbol bosanskog stradanja i sudbine. Harisa je naglasila da je pomenutih riječi duboko svjestan Avdo Husejinović, redatelj, arhivista, pisac, svjedok genocida, svjedok agresije na Bosnu i Hercegovinu.

On je u svojstvu urednika knjige i promotora, Konjičanima i gostima predstavio i upoznao prisutnu publiku sa devetomjesečnim preživljavanjem autora Bekira Husejinovića, koji je odgovraravši na Avdina pitanja iznosi pojedinosti iz knjige, izuzetno teška i potresna svjedočenja.

Foto: Vehid Šišić / Detalj sa večeri sjećanja na Srebrenicu

Prisutne je u nastavku programa fascinirala izvanredno talentirana solistica Lamija Sokolović, koja je acapella interpretirala 'Bosansku uspavanku', a u okviru art- performansa na temu 'Kultura pamćenja kroz likovni izraz', predstavili su se umjetnici Merima Pirija, akademska slikarica i Hazim Hodžić, akademski kipar, koji su u specifičnim tehnikama iskazali osobna osjećanja Srebrenici, oslikavši tragediju genocida na platnu.

Iste večeri postavljena je izložba fotografija autora iz Konjica, pod nazivom 'Srebreničke duše' autora Vehida Šišića, Samira Begića i Nazifa Korića. Na završnici programa dovu za Srebrenicu je proučio Glavni imam MIZ-e Konjic, Refik ef. Delić.

Kopirati
Drag cursor here to close