Dražba u Londonu

Banksyjevi majmuni prodani za preko 11 milijuna eura

Slika je prodana za trinaest minuta, a identitet kupca nije poznat.
Kultura / Flash | 04. 10. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najpoznatijih slika misterioznog umjetnika Banksyja koja predstavlja majmune kako raspravljaju u britanskom parlamentu prodana je u četvrtak na dražbi u Londonu za preko 11 milijuna eura.

Radi se o rekordnoj svoti za tog britanskog umjetnika čiji pravi identitet nije poznat. Prošli njegov rekord postignut je 2008. u Londonu - 1,7 milijuna eura.

"Rekordna cijena za Banksyjev rad postignuta večeras. Šteta što mi više ne pripada", reagirao je umjetnik na Instagramu. On ju je prodao 2011. osobi koja ju je stavila na aukciju.

Ulje na platnu koje je Banksy nazvao "Devolved Parliament" veličine 2,50 na 4,2 metra bez okvira procijenjeno je ranije na između 1,7 i 2,25 milijuna eura.

Prodano je za trinaest minuta, a identitet kupca nije poznat.

Slika je bila izložena u ožujku u muzeju u Bristolu - navodno gradu iz kojeg potječe Banksy, kako bi se obilježio datum na koji je Britanija trebala izaći iz Europske unije.

Ta je izložba privukla 300.000 posjetitelja.

"Napravio sam je prije deset godina. Muzej u Bristolu izložio ju je kako bi se obilježio dan brexita", napisao je tada Banksy na Instagramu.

Slika prikazuje čimpanze kako sjede na klupama u britanskom parlamentu, na mjestima zastupnika donjeg doma.

Šef odjela za europsku suvremenu umjetnost u Sotheby'su Alex Branczik rekao je kako "nije postojao bolji trenutak da se slika stavi na prodaju".

"Mislim da nema sumnje u njegove političke stavove, ali pravi genij Banksyja je njegova sposobnost da svede tu nevjerojatno kompleksnu raspravu na jednu, jednostavnu sliku", rekao je stručnjak iz Sotheby'sa.

Kopirati
Drag cursor here to close