Pomoć kulturi

478.000 KM za projekte umjetnika u FBiH

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju putem natječaja ove godine je 478.000 KM, a osigurano je u budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta.
Kultura / Flash | 28. 07. 2021. u 16:55 Fena
Za projekte muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji BiH 478.000 KM

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača prisustvovali su potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Ugovore su potpisali predstavnici Upravnog odbora Fondacije s korisnicima sredstava.

Od ukupno podržanog 101 korisnika u ovoj godini, nakon okončane natječajne procedure, ugovori su, zbog poštivanja epidemioloških mjera, potpisani s njih 15 s područja cijele Federacije BiH.

Podjela sredstava 

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju putem natječaja ove godine je 478.000 KM, a osigurano je u budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta putem ''Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfera za muzičke scenske i likovne umjetnosti''.

"Nadam se da vam ova podrška olakšava rad. Dodjela sredstava kao podrška umjetnicima diljem Federacije BiH postala je već tradicionalna, kao i ova naša manifestacija. Nastavak financiranja manifestacija, programa i projekata iz oblasti glazbene, scenske i likovne umjetnosti dokaz je da, bez obzira na sve negativne posljedice pandemije koronavirusa, Federacija BiH, u skladu s realnim mogućnostima, iskreno želi i ustrajava u pomoći našoj kulturi. Opredjeljenje Vlade i Federalnog ministarstvo kulture i sporta, a zahvaljujući Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti je da neprestano potiče razvoj i promociju naših umjetnika i njihovih djela", poručio je premijer Novalić.

Foto: Fena / 478.000 KM raspoređeno za projekte umjetnika u FBiH

Za manifestacije, programe i projekte glazbene umjetnosti ove godine osigurano je 129.000 KM za 29 prijavitelja, potom za scenske umjetnosti 173.000 KM za 33 korisnika, dok je za manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti za 28 prijavitelja dodijeljeno 122.400 KM. Umjetnička djela otkupljena su od 11 umjetnika u iznosu od 19.900 KM.

Ključna pomoć

Ravnateljica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad Danijela Papić je kazala da je ovakva podrška velika stvar za Tomislavgrad te da će opravdati ukazano povjerenje.

"Puno je problema u kulturi, ali mi se borimo, radimo s djecom i mladima, to je naša snaga i potencijal. U tome vidimo budućnost", rekla je Papić.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović također je zahvalio za sredstva te poručio da je situacija u kulturi bolja.

"Nama je osim novca jako važna i posjeta, da nas netko sasluša, da razgovaramo. Problema imamo, ali činjenica je da je stanje u institucijama kulture iz godine u godinu bolje", rekao je Mujkanović.

Foto: Fena / 478.000 KM raspoređeno za projekte umjetnika u FBiH

I prošle godine je dodijeljen isti iznos, 478.000 KM za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH, a sredstva su dodijeljena za ukupno 129 prijavitelja,

Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlada FBiH je osnovala 2007. godine, a od svog osnivanja do sada ukupno je podržala 1.529 projekata iz oblasti glazbene, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 KM, istaknuli su iz Fondacije.

Kopirati
Drag cursor here to close