Rukopis u Parizu

'120 dana Sodome' konačno kući

Kultura / Flash | 04. 04. 2014. u 12:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukopis paklenog djela "120 dana Sodome" koje je Marquis de Sade pisao u zatvoru Bastille 1785. godine vratio se u Pariz na 200. godišnjicu autorove smrti nakon burne povijesti u kojoj je bio skrivan, ukraden, prodavan, predmet spora na francuskom i švicarskom sudu te otkupljen za 7 milijuna eura.

Taj izvanredan rukopis bio je ukraden 1982., o čemu je bio obaviješten Interpol, za njega su se sporile dvije obitelji, da bi se konačno vratio u Pariz nakon stvarno romanesknog putovanja, rekao je njegov novi vlasnik Gerard Lheritier, predsjednik i utemeljitelj Aristophila, privatnog Muzeja pisama i rukopisa.

Lheritier je platio 7 milijuna eura za original rukopisa dopremljenog iz Ženeve i osiguranog na 12 milijuna eura.

Napisan na kolutu papira, roman 120 dana Sodome katalog je spolnih perverzija i nečuvena nasilja što ga je Marquis de Sade pisao u zatvoru krišom od svojih tamničara.

Godine 1785., strahujući da bi mu djelo moglo biti oduzeto, de Sade je kopirao svoje zabilješke minijaturnim stisnutim rukopisom na obje strane koluta papira duge 12 metara, sastavljene od listova širokih 11,5 cm čije je krajeve slijepio, a rukopis skrivao u zidu svoje ćelije.

Noću s 3. na 4. srpnja 1789., de Sade je bio prebačen u hospicij Charenton no sa sobom nije ponio rukopis za čim je žalio do kraja života i prolijevao krvave suze.

Međutim, rukopis je pronađen pri rušenju Bastille i prodan markizu de Villeneuve-Trans te su ga čuvala tri naraštaja te obitelji. Krajem 19. stoljeća bio je prodan berlinskom psihijatru Iwanu Blochu koji je 1906. objavio verziju s brojnim pogreškama.

Godine 1929,. Charles i Marie-Laure de Noailles, koja je bila nasljednica de Sadeove obitelji, otkupila je rukopis i objavila ga u ograničenoj nakladi kako bi izbjegla cenzuru.

Rukopis je zatim bio ukraden 1982. i prodan švicarskom kolekcionaru. Slijedila je pravna bitka, pa je francuski sud odlučio da rukopis treba biti vraćen obitelji Noailles, a švicarski da pripada Gerardu Nordmannu koji ga je kupio legalno i u dobroj vjeri za 300.000 franaka (oko 50.000 eura).

Kada je kolekcionar umro, Gerard Lheritier izbrojao je 7 milijuna eura njegovoj obitelji i postao zakoniti vlasnik rukopisa koji je izvrsno očuvan i bit će javnosti predstavljen od rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close