Na meti

Zločin i kazna: Hoće li Toma stati u kraj piratima?

Osim što se upisao na listu jednog od najgledanijih filmova i zauzeo vodeće mjesto po gledanosti u prvoom tjednu prikazivanja, film "Toma" prije nekoliko dana našao se i na meti piraterije.
Kultura / Film TV | 13. 10. 2021. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo nekoliko tjedana poslije premijere filma "Toma", za koji producenti kažu da ruši rejtinge gledanosti, pojavio se link sa piratskom verzijom filma na društvenim mrežama. Jedan od osumnjičenih za neovlašteno dijeljenje uhićen je i saslušan u Tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal u Begradu.

Osim što se upisao na listu jednog od najgledanijih filmova i zauzeo vodeće mjesto po gledanosti u prvoom tjednu prikazivanja, film "Toma" prije nekoliko dana našao se i na meti piraterije. Link ka piratskoj verziji filma o jednom od najpopularnijih pjevača domaće glazbe širio se velikom brzinom na različitim društvenim mrežama.

Kolektivna nesvjest

"Nisu to laki trenuci ni za koga od nas, ali ne znam je li u pitanju jedna kolektivna nesvijest da se čini jedan ogroman zločin. Dok sam gledao kako ljudi tako pričaju, dijele taj film kao da to nema nikakvu vrijednost, kao da to nije nečija svojina, nego se prosto igraju s tim – to je bilo jako poražavajuće", kaže Dragan Bjelogrlić, producent filma.

Zato su producenti odmah podnijeli kaznenu prijavu, a dva dana kasnije uhićen je i prvi osumnjičeni.

"Dokazne radnje koje smo poduzeli su ukazale jasno na određee osobe, vrlo brzo smo pronašli gdje ta osobe borave. Jedna osoba je za sada, ponavljam za sada, lišena slobode. Određeno je zadržavanje od 48 sati, dalje se procesuira", navodi Branko Stamenković, tužitelj za visokotehnološki kriminal.

Do epiloga, upućeni podsjećaju – zakonom u Srbiji je zabranjeno objavljivanje, snimanje i pravljenje kopija autorskog djela, što uključuje i skidanje na osobni kompjuter ili stavljanje na torent stranice. Tko se ogluši o propis, slijedi i kazna zatvora do tri godine ili čak do pet, ukoliko se tim putem pribavlja i imovinska korist.

"Ono što posebno izgleda izaziva zabunu to je da, po nekim mišljenjima, posjedovanje piratskog materijala – filmskog, audio nije kažnjivo. Jeste, kažnjivo je, a posebno je kažnjivo ako se dalje distribuira takva vrsta materijala, kao što je ovde bio slučaj", dodaje Stamenković.

Video: PONOC - PESMA IZ FILMA "TOMA" - OFFICIAL VIDEO

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacijske tehnologije, kaže da oni koji stavljaju takve sadržaje na internet vrlo često ostaju skriveni.

"Ta situacija je ranije vrlo često prisutna i preko prodaje lažnih ce-deova i kopija na ulicama. Za razliku od fizičke kopije koju određeni policajci mogu da uhvate, svi koji stavljaju takve sadržaje na internet i nude široj publici vrlo često ostaju skriveni", poručuje Kočović.

Ilegalna piraterija filmova u svijetu je, prema podacima, samo tijekom prošle godine porasla za više od 40 posto. U zemljama koje je najviše pogodila epidemija koronavirusa –u Italiji i Španjolskoj taj postotak je i za trećinu veći.

Zakon o autorskim pravima u BiH

U BiH je na snazi Zakon o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH koji regulira intelektualnu svojinu. Po ovom Zakonu prije dvije godine u policijskoj akciji "Plagijat" uhićena je osoba A.M. iz Bijeljine protiv kojeg je tužitelj podigao optužnicu zbog nezakonitog plasmana većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regije, putem interneta, a da je kroz to pribavio imovinsku korist i oštetilo autora.

U Kaznenom zakonu BiH regulirano je pitanje distribucije u svrhu sticanja imovinske koristi autorskih djela i strogo je kažnjivo i objašnjeno u nekoliko članova.

Međutim, sva djela propisana ovim zakonom odnose se na one koji vrše distribuciju ovakvog sadržaja. Stavljaju u promet filmove ili glazbu ili ih opet preprodaju što je poznato kao piraterija.

Ali korisnici ovih usluga, odnosno kupci piratskih djela nisu spomenuti. To isto se odnosi i na gledanje spomenutih sadržaja.

Što se tiče njihove kaznene odgovornosti, autor određenog djela ima pravo da u privatnom procesu tuži pojedince zbog preuzimanja njegovog sadržaja bez dozvole, a kazna u tom slučaju zavisi od težine prekršaja i određuje je sud.

Kopirati
Drag cursor here to close