Srce Sarajeva

Velika istanbulska depresija je najbolji studentski film

Nagradu za najbolji studentski film Vijeće za regionalnu suradnju podržava od uvođenja ove natjecateljske kategorije
Kultura / Film TV | 21. 08. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) sa zadovoljstvom potvrđuje da je mlada redateljica Zeynep Dilan Süren iz Turske za film Velika istanbulska depresija osvojila Srce Sarajeva za najbolji studentski film, nagradu koju ova organizacija podržava od kada je 2017. godine uvedena ova natjecateljska kategorija, na svečanoj ceremoniji 26. po redu Sarajevo Film Festivala (SFF) održanoj sinoć u online formatu. 

''Veoma sam ponosna da kroz suradnju sa SFF-om podržavamo mlade filmske autore iz naše regije, s obzirom da je festival postao ozbiljna platforma filmske industrije koja može pomoći mladim ljudima u njihovom profesionalnom razvoju, što je upravo ono što i Vijeće za regionalnu suradnju radi. Stoga sam jako sretna što je ovogodišnja nagrada za najbolji studentski film pripala mladoj ženi iz Jugoistočne Europe, iz Turske. Bravo, Aferin Zeynep! Iskrene čestitke tebi i tvom timu! Nije lako postići uspjeh u regiji, naročito mladoj ženi, ali se nadamo da će ti ova nagrada pomoći da započneš veoma dugu, produktivnu i uspješnu karijeru! Zaista je vrijeme za mlade'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu.

Vijeće za regionalnu suradnju već četvrtu godinu zaredom podržava kategoriju studentskog filma na Sarajevo Film Festivalu. Ove se godine u ovoj kategoriji natjecalo 15 odličnih filmova iz regije i šire, od kojih je deset imalo svoju svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Nagrađeni film Velika istanbulska depresija govori o dvije djevojke, Didem and Ayşe, koje ne uspjevaju pronaći posao, čak iako je prošlo dosta vremena otkako su diplomirale. Nikako ne uspjevaju pronaći novac, niti se Didem može koncentrirati na pisanje, niti Ayşe na crtanje. Na rubu metropole, njih dvije su zaglavile među neboderima koji zaklanjaju pogled s njihove terase i oronulih stambenih zgrada.

POGLEDAJTE FILM ZA 2KM.

''Drago nam je da je naš partner Vijeće za regionalnu suradnju, koje je već četvrtu godinu zaredom pokrovitelj nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Podrška mladim ljudima je od velike važnosti i Sarajevo Film Festival, kroz različite programe, radi na edukaciji i promociji mladih filmskih radnika. Sretni smo što imamo redateljice koji su bile u programu Talents Sarajevo, a koji ove godine sa svojim filmovima sudjeluju u natjecateljskom programu – studentski film. Sarajevo Film Festival ostaje platforma za razvoj i podršku i drago nam je da u tome imam jednog ovakvog partnera kao što je Vijeće za regionalnu saradnju'', rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Kopirati
Drag cursor here to close