"Quo vadis Aida"

Žbanić dobitnica nagrade "Modul Memorije"

Navodi kako je "Quo vadis Aida" njezin prvi ratni film te da su u BiH do sada snimljena svega tri-četiri dobra ratna filma.
Kultura / Film TV | 10. 04. 2021. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modula Memorije.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetnički direktor programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković istaknuo kako se nagrada Jasmili Žbanić dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima.

"Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih europskih redateljica je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde", kazao je Kreševljaković.

Jasmila Žbanić izjavila je kako joj je ova nagrada izuzetno bitna jer dolazi od ljudi čiji rad na kulturi sjećanja izuzetno cijeni.

"Kada počnem raditi film prije svega mislim na sadašnjost, jer želim raditi filmove koji su za ljude danas, o onome što nas muči danas, pitanjima na koja nemamo odgovor, skrivenih stvari koje se trudimo negirati, svega onog što nas oblikuje kao ljude.

Ali ovo naše danas zaista je uvjetovano jednom velikom traumom koja nas progoni, koju nismo zaliječili, koja obilikuje našu sadašnjicu, a to je rat", kazala je Žbanić.

Navodi kako je "Quo vadis Aida" njezin prvi ratni film te da su u BiH do sada snimljena svega tri-četiri dobra ratna filma.

"To nije dovoljno da bi se spoznalo sve ono što rat čini ljudskom biću i da bi se odgovorilo na pitanje zašto se dogodio i zašto su se dogodili toliki zločini. Negiranje zločina iz prošlosti prati diskriminacija u današnjosti i kako bismo znali govoriti o današnjici trebamo pokušati razumjeti i spoznati ono što nam se dogodilo", kazala je Žbanić.

Ona je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.

Kopirati
Drag cursor here to close