Tim Roth

Veliki glumac i njegova mračna tajna zlostavljanog dječaka

Glumom se počinje baviti 1982., a dosad je ostvario 50-ak uloga. Najpoznatiji je kao Gospodin Narančasti u Tarantinovom filmu 'Psi iz rezervoara'. Glumio je i u obradi filma 'Planet majmuna'.
Kultura / Film TV | 14. 05. 2021. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA-EFE / Tim Roth rođen je na današnji dan prije 60 godina

Britanski glumac Tim Roth, poznat po ulogama u kultnim filmovima Quentina Tarantina (57), ali i hit seriji 'Laži me', danas je napunio 60 godina.

Rođen je 14. svibnja 1961. u londonskom Dulwichu, kao Timothy Simon Smith. Majka Anne, bila je slikarica i učiteljica, a otac Ernie novinar i član Britanske komunističke stranke. On je prihvatio prezime Roth jer je kao novinar putovao zemljama koje su bile neprijateljske prema Britancima.

Kao mladić, razmišljao je da postane kipar te je jedno vrijeme pohađao prestižnu umjetničku školu.

Kasnije se okreće glumi, kojom se počinje baviti 1982., a dosad je ostvario 50-ak uloga. Najpoznatiji je kao Gospodin Narančasti u Tarantinovom filmu 'Psi iz rezervoara'. Glumio je i u obradi filma 'Planet majmuna'.

Kultni film "Pulp fiction" također nije mogao proći bez njega, kao i mnoštvo drugih vrhunskih glumačkih ostvarenja.

Kao redatelj snimio je film 'Ratna zona' za koji je dobio Europsku filmsku nagradu. Također, nominiran je za Oscara i Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu 'Rob Roy' s Liamom Neesonom (67) u glavnoj ulozi.

Sjajnu ulogu odigrao je i u Tarantinovom filmu "Mrska osmorka" ("Podlih osam").

Video: The Hateful Eight/ The little man-Tim Roth

Što se tiče njegovog privatnog života, 1983. je s Lori Baker dobio sina Jacka (35) koji je krenuo očevim stopama te je također glumac. Roth se 1993. oženio s Nikki Butler, a par ima dva sina: Timothyja Huntera (25) i Michaela Cormaca (24).

Roth zasigurno spada među najbolje glumce svoga doba, iako ga se često svrstava u pomalo nejasnu kategoriju nekomercijalnih glumaca.

Nešto više pozornosti u našim krajevima izazvao je prije dvije godine, kad je posjetio Hrvatsku i BiH.

U Hrvatskoj je boravio kako bi operirao oko u zagrebačkoj Klinici Svjetlost. Oftalmolog Nikica Gabrić i njegov tim operirali su Rotha i njegovu suprugu te im ugradili najnoviju generaciju multifokalnih leća s proširenim fokusom.

Tom prigodom je za 24sata.hr govorio i o svom prvom boravku u Hrvatskoj.

"Prvi put sam došao u Hrvatsku krajem osamdesetih. Točno godinu prije nego što je počeo rat. Snimao sam film ‘Rosencrantz & Guildenstern Are Dead’ s Garyjem Oldmanom i Richardom Dreyfussom u glavnim ulogama", ispričao je tada glumac.

Foto: Reddit / Roth u Tarantinovu filmu "Psi iz rezervoara"

U kolovozu 2019. boravio je kratko u Sarajevu kao specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala. Tada mu je u Ljetnom kinu uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Počasno Srce Sarajeva će sigurno imati posebno mjesto u mome kabinetu. Nagrada je vizuelno predivna i simbolična. Ponekad nagrade koje dobijete ne izgledaju tako lijepo, ali ova koju je dizajnirala francuska dizajnerica Agnes B. je divna. Kada sam 1992. godine snimao 'Reservoir Dogs' nisam imao odijelo, svi smo nosili odijela iz second hand radnji. Jedini koji je imao pravo odijelo bio je Harvey Keitel i ja sam zaista bio ljubomoran zbog tog odijela koje je izgledalo predobro, a koje je dizajnirala Agnes B. On mi je na kraju snimanja poklonio to odijelo i to mi je još jedna veza s ovom nagradom", ispričao je tom prilikom za Klix.ba.

Inače, Roth se našao u središtu pozornosti kada je priznao da je bio zlostavljan kao dijete i svi su mislili da ga je napastovao otac jer je takav bio slučaj u filmu 'Ratna zona' kojeg je Tim Roth režirao.

"Moj otac je bio zlostavljan i ja sam bio zlostavljan. Ali nije me on zlostavljao. Mene je zlostavljao njegov zlostavljač, koji je bio njegov otac. On je bio prokleti silovatelj. Ali nitko nije progovorio o tome, nitko nije znao što da napravi. Zbog toga sam snimio 'Ratnu zonu'', objasnio je glumac.

"Nisam želio biti samo žrtva cijeli život. Želio sam biti onaj koji će izaći na kraj sa tom mukom. Meni je bilo potrebno naći glas koji će me voditi da što prije sve prevaziđem", izjavio je Roth.

Video: Top 10 Tim Roth Performances
Kopirati
Drag cursor here to close