Nestanak djevojke

'Vatican Girl': Serija o misteriju koji traje gotovo 40 godina

Riječ je o slučaju koji je ostao pravi misterij već četiri desetljeća pa ne čudi što je ova priča privukla i Netflix.
Kultura / Film TV | 26. 10. 2022. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikan, najmanja država na svijetu, poprište je jednog od najmisterioznijih nestanaka u povijesti. Na prvu pomisao doista nesvakidašnje djeluje podatak kako se netko u najmanjoj državi svijeta već četiri desetljeća smatra nestalom osobom.

No, upravo je to priča o Emanueli Orlandi, 15-godišnjoj srednjoškolki koja je nestala u srpnju 1983. godine, piše Journal

Nikad pronađena 

Riječ je o slučaju koji je ostao pravi misterij već četiri desetljeća pa ne čudi što je ova priča privukla i Netflix. Ovaj streaming servis je u posljednjih nekoliko mjeseci iznjedrio niz mini i dokumentarnih serija temeljenih na stvarnim zločinima, koje su polučile velik uspjeh. Stoga ne iznenađuje što su se odlučili "pozabaviti" i slučajem koji je prozvan i talijanskim najpoznatijim nerazjašnjenim nestankom.

Video: Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi | Official Trailer | Netflix

Četverodijelna limitirana serija Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi otkriva pozadinu slučaja nestanka kćeri Vatikanskog zaposlenika, o kojoj se svojevremeno oglasio i sam papa Ivan Pavao II.

Lokacija nestanka bila je povod brojnim teorijama zavjere, uključujući i onima kako je u otmicu uključen sam vrh katoličke crkve, ali i određene terorističke organizacije pa čak i talijanska mafija.

Činjenica da ni Emanuela, ni njezino tijelo nikada nisu pronađeni smo je pridonijela medijskoj atraktivnosti slučaja. Baš kao što je to slučaj s medijski popraćenim nestancima JonBenét Ramsey i Madeleine McCann, svatko ima određenu teoriju što se to Emanueli desilo nakon što se tog kobnog popodneva zaputila u glazbenu školu.

Slučaj ponovno otvoren 

Živi li pod pseudonimom nakon što je pobjegla od kuće, je li uistinu zarobljena u samostanu ili je nesretna žrtva pomahnitalog ubojice? Samo su neke od ideja koje su kroz godine kolale kuloarima, medijima i društvenim mrežama.

Limitirana serija Vatican Girl donosi i svjedočanstva obitelji Emanuele Orlandi, kao i ona potencijalnih svjedoka.

Obrađen je i posljednji u nizu velikih tragova – pismo anonimnog autora koje je sugeriralo kako se djevojčino tijelo nalazi na starom njemačkom katoličkom groblju. Tim povodom, slučaj je ponovno otvoren 2019. godine, no pretraga nije urodila plodom.

Hoće li nestanak Emanuele Orlandi ikada biti razriješen pokazat će tek vrijeme. No, ono što je sigurno jest da će priča o jedinoj nestaloj osobi iz Vatikana još dugo plijeniti pažnju brojnih filmaša.

Kopirati
Drag cursor here to close