Natjecateljski program

U Veneciji održana svjetska premijera bh filma ''Quo Vadis, Aida?''

Filmom ''Kuda ideš, Aida?'' počeo je natjecateljsko program na Mostri, prvom velikom festivalu koji se održava uz prisustvo autora i publike, od početka pandemije koronavirusa. Bh ekipa prošetala je Crvenim tepihom, praćena usklicima fotoreportera.
Kultura / Film TV | 03. 09. 2020. u 19:49 BHRT
Film "Kuda ideš Aida", Jasmile Žbanić danas imao svjetsku premijeru

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Kuda ideš, Aida?'' (Quo Vadis, Aida?) Jasmile Žbanić danas je imao svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom film festivalu. Ekipa filma predstavila se na Crvenom tepihu.

Film je dio glavne natjecateljske selekcije i sa još 17 ostvarenja, u utrci je za prestižnog Zlatnog lava.

Novinari na press konferenciji bili su veoma zainteresirani da saznaju više detalja o pripremama ekipe, o načinu rada, te o samoj tematici filma i iskustvima kroz koja su prolazili razgovarajući sa žrvama i istražujući genocid u Srebrenici. Članovi ekipe istaknuli su da je rad na filmu bio teško iskustvo, ali itekako vrijedno i značajno.

''Ovaj film smo posvetili ženama koje su izgubile svoje muževe, sinove, bliske ljude. Znam neke obitelji koje su izgubile 60 članova, cijele generacije su izbrisane. Imamo mnogo filmova koji govore o ratu iz muške perspektive, ali ja kao žena nisam mogla da prihvatim činjenicu da je rat ono što se uči u školi. Pošto sam preživjela rat u Sarajevu shvatila sam da to nije tako. Mi smo bili toliko preplavljeni lažima i političkim izjavama koje su ljude uvele u konflikt. Ja se sa tim nikako nisam mogla identificirati, zato sam htjela napraviti priču iz ženske perspektve. Da bih uspjela, istraživala sam, upoznavala žene, pokušavala shvatiti kako su sve to preživjele, kako žive danas i osjetila sam jako potrebu da progovorim o tome'', kazala je redateljica filma Jasmila Žbanić.

''Ova priča, kao što ste i vi rekli, može da se dogodi bilo gde i ja mislim da se ona ovog trenutka, dok mi sjedimo ovde i pričamo o našem filmu, da se ona negdje sasvim sigurno događa. I zbog toga mislim da je važan ovaj film, da je užasno važno govoriti o ovakvim temama, na ovakav način. Jasmila je ekspert, ona uvek ide u područje gdje nitko ne želi'', rekla je glumica Jasna Đuričić.

''Za mene je ovaj film važan zbog toga što će pokolebati sve one koji imaju dvojbe u istinu i sve ono što se događalo na Balkanu. Jer, ako itko sumnja u autentičnost filma, ili mog lika, Ratka Mladića, dovoljno je da ode na youtube i pogleda snimke, ratne Mladićeve snimke, i posluša ono što govori. Ja sam to sve slušao iznova i iznova i u filmu sam se držao svega od riječi do riječi'', izjavio je Boris Isaković, glumac.

Filmom ''Kuda ideš, Aida?'' počeo je natjecateljski program na Mostri, prvom velikom festivalu koji se održava uz prisustvo autora i publike, od početka pandemije koronavirusa. Bh ekipa prošetala je Crvenim tepihom, praćena usklicima fotoreportera i glazbom Amire Medunjanin.

Nakon premijere, film će imati još 12 projekcija na ovogodišnjoj Mostri.

Bosanskohercegovačka premijera filma bit će organizirana kada sigurnosni uvjeti to budu dozvoljavali, priopćeno je iz producentske kuće Deblokada. U europskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close