11. BHFF

U New Yorku dodijeljene nagrade za bh. filmove

Kultura / Film TV | 05. 05. 2014. u 07:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'U potrazi za porodicom', dokumentarni film Chrisa Lesliea i Oggija Tomića; 'Epizoda u životu berača željeza', igrani film Danisa Tanovića; i 'Mama', kratkokratkometražni film Ada Hasanovića, osvojili su Zlatne Jabuke na jedanaestogodišnjem Bosanskohercegovačkom Film Festivalu koji je održan od 01. do 03. svibnja u kinu Tribeca u New Yorku. Nagrade su dodijeljene na svečanosti povodom zatvaranja festivala u subotu, 03. svibnja, u Varick dvorani pri kinu Tribeca.

Film 'Epizoda u životu berača željeza' osvojio je nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film. Film 'Mama' osvojio je nagradu žirija za najbolji kratkometražni film, a dokumentarac 'U potrazi za porodicom' je osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarni film.

Gore navedene filmove nagradio je žiri kojeg su ove godine činili redatelj i fotograf Harun Mehmedinović koji živi i radi u Los Angelesu; međunarodno - priznati umjetnik Nebojša Šerić-Shoba; te filmski redatelj i multimedijski umjetnik iz Brooklyn-a, Amir Husak. Husak je bio prisutan na završnoj svečanosti da objavi dobitnike Zlatnih Jabuka.

Kada je upitan da prokomentira ovogodišnju selekciju filmova, Mehmedinović je pohvalio rad Danisa Tanovića: "Mislim da je ovo uvjerljivo najbolji Danisov film i prilično je dobar uzorak vrste filma koju priželjkujem da drugi redatelji pokušaju. To bi bilo da nađu ljude koji su zanimljivi, a nisu glumci, zaborave na pisanje scenarija i prepuste sve improvizaciji i spontanosti".

Ado Hasanović, čiji film 'Mama' je osvojio Zlatnu Jabuku za najbolji kratkometražni film, izjavio je: "Želio bih da se zahvalim žiriju BHFF-a na nagradi koju su mi dodijelili, na jednom jako bitnom festivalu bh. filma u New Yorku. Ovo je nagrada za sve koji su radili, sudjelovali i podržali film. Posebno želim da se zahvalim svima koji su vjerovali u moj trud i rad!"

Uz nagradu žirija za najbolji dokumentarni film, 'U potrazi za porodicom' je također osvojio nagradu publike za najbolji film. Režiser Chris Leslie primio je obje nagrade na svečanosti povodom zatvaranja festivala. Leslie kaže da je 'apsolutno sretan' i dodao da 'je samo prikazivanje filma na BHFF-u u New Yorku velika čast'.

Oggi Tomić, čija je životna priča predmet filma, rekao je: "Wow – Šta da kažem, da imamo njujoršku premijeru i da se natječemo sa drugim režiserima i filmovima je počast, ali da osvojimo ne samo jednu, nego dvije nagrade je potpuno prevazišlo moja očekivanja".

Filmovi prikazani na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani među 33 prijave iz 10 država: Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Nizozemske, Finske, Velike Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Specijalni gosti festivala ove godine bili su: Njena Ekselencija Jadranka Negodić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u SAD-u; Adnan Hadrović, Ministar-savjetnik pri Veleposlanstvu BiH u SAD-u; Sixten Björkstrand, režiser filma 'Bosnia in Our Hearts'; Refik Hodžić, direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu; Eldar Sarajlić, istraživač i profesor političke teorije i filozofije na Brooklyn College.

BHFF je potpuno projekat dvije neprofitne organizacije, Akademija Bosne i Hercegovine, i Radio Glas Bosne i Hercegovine. Izvršni odbor u potpunosti čine volonteri, priopćeno je iz organizacijskog odbora festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close