Harrison Ford

Svjetsku slavu stekao je ulogama Hana Soloa i Indiane Jonesa

Harrison Ford se već desetljećima nalazi u vrhu holivudske A produkcije. Časopis Empire svrstao ga je 1997. godine na popis "100 najvećih filmskih zvijezda svih vremana".
Kultura / Film TV | 13. 07. 2022. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni američki filmski glumac Harrison Ford rođen je u Chicagu na današnji dan prije 80 godina, 13. srpnja 1942. Njegov otac bio je irskog, a majka rusko-židovskog podrijetla.

Svjetsku slavu stekao je ulogama Hana Soloa u Zvjezdanim ratovima redatelja Georgea Lucasa i Indiane Jonesa u istoimenom serijalu.

Na početku karijere pojavio se manjim ulogama u poznatim filmovima Američkim grafitima (1973.) s Robertom Duvallom i Apokalipsi danas (1979.) uz Marlona Branda i Martina Sheena.

Ostvario je i zapaženu glavnu ulogu istražitelja Ricka Deckarda u danas kultnom filmu Ridleyja Scotta Istrebljivač (1982.).

Ford se već desetljećima nalazi u vrhu holivudske A produkcije. Časopis Empire svrstao ga je 1997. godine na popis "100 najvećih filmskih zvijezda svih vremana".

Video: Top 10 Harrison Ford Movies

Harrisonu škola nije bila zapela srcu pa se nakon napuštanja školovanja odlučio za glumačku karijeru.

Suočen s početnim glumačkim neuspjesima, počeo je raditi kao stolar. Još i danas kaže kako mu je to omiljeni hobi. Koliko je vješt, pokazuje i njegova kuća na ranču u gradiću Jackson Hole.

Tu je kuću sam izgradio, a dok nije u Los Angelesu, upravo ondje provodi vrijeme sa suprugom Calistom Flockhart.

Međutim, 1973. godine opet se okušao na velikom platnu, u filmu Američki grafiti, a četiri godine kasnije ostvario je nezaboravnu ulogu šarmantnog krijumčara u kultnom znanstveno-fantastičnom filmu Zvjezdani ratovi IV: Nova nada.

Novi val popularnosti stekao je 1981. godine izvedbom arheologa i pustolova Indiane Jonesa u filmu Otimači izgubljenog kovčega.

Krajem 70-ih i tijekom 80-ih godina učvrstio je status akcijskog junaka repriziravši uloge Hana Soloa (tu ulogu reprizirao je četiri puta u periodu od 42 godine) i Indiane Jonesa u nastavcima Zvjezdanih ratova i serijala Indiana Jones.

Video: Top 10 Harrison Ford Performances

Godine 1985. primio je Zlatni globus za film Svjedok (1985.), a početkom 90-ih nastavlja nizati kino-uspješnice (Patriotske igre, 1992., Bjegunac, 1993., Neposredna opasnost, 1994. i Air Force One, 1997.).

Ostali poznatiji filmovi: Zaposlena djevojka (1988), Nedokazana krivnja (1990).

Što se uloga tiče, ima specifične kriterije. Tako je na primjer odbio glumiti u hitovima "Jurski park" i "Patriot". Zbog njegove posvećenosti borbi za spašavanje okoliša i životinja vrsta mrava nazvana je Ford prema njemu.

Glumac ne mari za tehničke detalje, pa je tako navodno snimio cijelu franšizu "Zvjezdani ratovi" bez ikakvog ugovora.

Iako je snimio brojne hitove, Ford je samo jednom nominiran za prestižnu nagradu Oscar, i to davne 1986. za film "Svjedok".

Video: Harrison Ford - All Movies (1966 - 2020)

Ford je poznat u javnosti po tome što jako drži do privatnosti, a na crvenom tepihu pojavljuje se samo kad mora zbog obveza prema novom filmu ili supruge Caliste. Par je u braku od 2010., a vezu su započeli 2002. nakon što su se upoznali na dodjeli Zlatnih globusa.

Prije nego što se skrasio s Calistom, dvaput je bio u braku. Od prve supruge, kuharice Mary Marquardt razveo se nakon 15 godina te imaju sinove Willarda (52) i Bena (53).

Harrison je u drugom braku bio od 1983. do 2004. s televizijskom scenaristicom Melissom Mathison. Bivši supružnici imaju kćer Georgiju (31) i sina Malcolma (33) i oboje se bave glumom.

Fordova sadašnja supruga Calista posvojila je sina Liama (19) dok je bio beba, a kasnije ga je posvojio i Harrison.

Harrison Ford je u mlađim danima tijekom snimanja trećeg nastavka filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod svom kaskaderu Vicu Armstrongu dao malo odmora i sam odradio brojne akcijske scene zahvaljujući kojima su filmovi i stekli tako veliku popularnost.

Ford je tako svojim glumačkim, stolarskim i pilotskim vještinama pridodao i one kaskaderske.

Kopirati
Drag cursor here to close