Dokumentarac

Šverceri duhana u Uskoplju

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao.
Kultura / Film TV | 09. 04. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu u Uskoplju održana je primjera dokumentarnog filma ''Putevi duhana'' čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film se bavi osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene ''švercera'' koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena…

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp.

Dokumentarni film ''Putevi duhana'' odrađen je uz suradnju s širokobriješkom produkcijskom kućom ''Kadar''.  Nakon projekcije filma za dobar  after-party  u uskopaljskom caffeu ''Carpe diem'', pobrinula se svojim nastupom rock grupa Zoster iz Mostara!

PUTEVI DUHANA / dokumentarni film / official trailer / 2018 / Scena production from Kadar Film&Video Production on Vimeo.

Kopirati
Drag cursor here to close