Deblokada

Statisti iz Mostara i Stoca bit će plaćeni

Iako su prema sklopljenim ugovorima honorari svim statistima trebali već biti isplaćeni, jedan dio njih ostao je 'kratkih rukava' te će svoja prava u konačnici, ako to bude potrebno, kako nam tvrde, potražiti i na sudu.
Kultura / Film TV | 23. 10. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razlog zbog kojeg su jednom dijelu statista, angažiranom na snimanju novog filma redateljice Jasmile Žbanić, još uvijek neisplaćeni honorari, kako tvrde iz produkcijske kuće Deblokada, jesu kašnjenje sredstava Europskog filmskog fonda Euroimages.

''Ova sredstva smo trebali dobiti mnogo ranije ali je zbog administrativnih problema, odnosno nemogućnosti poljskog koproducenta da na vrijeme osigura nacionalnu akreditaciju, došlo do zastoja'', poručili su za Bljesak.info iz produkcijske kuće Deblokada koja je u svibnju 2019. godine na području Stoca i Mostara započela sa snimanjem novog filma Jasmile Žbanić, 'Quo Vadis, Aida'.

Zavlačenje oko isplata

Iako su prema sklopljenim ugovorima honorari svim statistima trebali već biti isplaćeni, jedan dio njih ostao je 'kratkih rukava' te će svoja prava u konačnici, ako to bude potrebno, kako nam tvrde, potražiti i na sudu.

''Sad je već postalo upitno hoće li nam honorari biti uopće isplaćeni. Nitko nam ne daje nikakve informacije, samo se vrtimo od jednih do drugi. Kontaktirali smo agenciju za statiste Zona, koja nas je angažirala, no tamo su nam poručili da su oni bili samo posrednici te nas uputili na produkcijsku kuću Deblokada'', govori za Bljesak.info Mostarka, koja je u filmu statirala sa sinom.

Navodi kako im je ''dosadilo konstantno zavlačenje'' te da im nije jasno po kojoj osnovi su jednom dijelu statista honorari isplaćeni, a drugom ne.

Dosada je, kako govore iz Deblokade, plaćeno više od 830 ugovora, a preostalo je za plaćanje nešto više od 200. Ističu kako plaćeni ugovori uključuju statiste koji su imali najveći broj snimajućih dana, te da ugovori preostali za plaćanje najvećim dijelom uključuju statiste koji su imali 1-2 snimajuća dana.

Sredstva zagarantirana

''Imamo obećanje da će sredstva biti operativna u sljedeća 2-3 tjedna i nakon toga će biti izvršena sva plaćanja po osnovu preostalih dugovanja. Ova sredstva su zagarantirana i ne mogu doći u pitanje kao ni isplata preostalih obaveza'', navode ispred Blokade.

Ističu da im je žao zbog nastale situacije, no obzirom kako je riječ o jako kompleksnom projektu, koji je, kako tvrde ''uključivao najveći angažman statista od 1990-te do danas'', nadaju se kako će statisti imati razumijevanja.

''Još jednom želim istaknuti da mi je zaista žao što je došlo do kašnjenja, ali isto tako potvrditi da će svi statisti biti plaćeni u skladu sa ugovorima'', poručili su.

Podsjećamo, film 'Quo vadis, Aida' ('Kuda ideš, Aida') se oko dva mjeseca snimao na lokacijama u Stocu i Mostaru. Film je ratne tematike, donosi priču o Srebrenici, a u glumačkoj postavi su, između ostalih, Emir Hadžihafizbegović, Izudin i Dino Bajrović, Ermin Sijamija i Minka Muftić.

Kopirati
Drag cursor here to close