Uloženi milijuni

Srbija za Oscara kandidira film o Jasenovcu

''Izabrani film Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi povijesnom traumom nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična...''
Kultura / Film TV | 04. 12. 2020. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film Dara iz Jasenovca redatelja Predraga Antonijevića predstavljat će Srbiju u utrci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umjetnosti i znanosti – Oscar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award), objavio je Filmski centar Srbije, prenosi Index.hr.

Film je odabrala komisija koju čine Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umjetnika Srbije), dr. Ivana Kronja, Tanja Bošković, Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić.

"Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu. Izabrani film Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi povijesnom traumom nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbjegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu općeg zločina, već je tragedija personalizirana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i općim mjestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući tako veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost cjelokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme", navedeno je u obrazloženju odluke komisije.

Članovi komisije ističu visoku umjetničku kvalitetu filma, vrsnu režiju, britak scenarij, fotografiju koja doprinosi vizualnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom „ansambl filmu“ (naročito kada je riječ o ženskim likovima). Kroz sudbinu čitavih obitelji, prikazana je snaga volje malog čovjeka, kao i ogromna ljubav i čovječnost u okolnostima koje su teško zamislive, pojašnjeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close