Vremeplov

''Slavica'' - prvi jugoslovenski igrani film nakon Drugog svjetskog rata

Radnja filma smještena je u Dalmaciju pred sam početak Drugog svjetskog rata.
Kultura / Film TV | 12. 05. 2021. u 09:28 Bljesak.info
Slavica (1947) Cijeli Film

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslije godinu dana snimanja na današnji dan 1947. godine prikazana je "Slavica", prvi jugoslovenski igrani film urađen poslije Drugog svjetskog rata.

Redatelj i scenarist bio je Vjekoslav Afrić, snimatelj Žorž Skrigin, a tumači glavnih uloga Irena Kolesar, Marjan Lovrić i Ljubiša Jovanović.

Radnja filma smještena je u Dalmaciju pred sam početak Drugog svjetskog rata, piše Srna

Siromašna djevojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se s velikim problemima u svojoj sredini koja ne odobrava njihovu ljubav zbog klasne podijeljenosti društva.

Kada se u Dalmaciji podigne ustanak protiv talijanske okupacijske vlasti, njih dvoje se, zajedno s grupom zadrugara, pridružuju borbi i sakrivaju u tek sagrađeni ribarski brod kako bi ga predali partizanima. Okupator ih zarobljava, ali ih partizani oslobađaju i oni se priključuju partizanskom pokretu i sudjeluju u nizu akcija.

U jednoj bici na moru Slavica gine, a njihov brod, jedan od začetaka jugoslovenske ratne mornarice, dobiva njeno ime.

Jugoslovenska kinematografija iznjedrila je niz remek-djela i velikih autorskih imena poput Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva, Emira Kusturice, Lordana Zafranovića, Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića i Bate Čengića.

Kopirati
Drag cursor here to close