Nacrt zakona

Purivatra i Žalica: Osnovati jedan filmski centar na razini FBiH

''To je ideja koja je stara nekih osam, devet godina i to je ideja koja se uklapa sa svim onim što se događa širom Europe. Takav sustav imaju i Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i europske zemlje''
Kultura / Film TV | 07. 11. 2021. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Osnovati jedan filmski centar na razini FBiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizualnom stvaralaštvu, što su oblasti koje nisu sustavno uređene. Na državnoj razini ne postoje propisi iz te oblasti.

U Federaciji BiH ta je oblast djelimično uređena prijeratnim Zakonom o filmskoj djelatnosti iz 1990. godine, koji je preuzet, dok od deset županija jedino Kanton Sarajevo ima Zakon o filmskoj djelatnosti iz 2001. godine. Republika Srpska je oblast kinematografije uredila zakonom iz 2009. godine.

Uređenje dijela kulturne scene i zapošljavanje

Osnovni cilj nacrta je da se u Federaciji BiH stvori i osigura pravilno funkcioniranje tržišta audiovizualnih usluga kroz istovremenu promociju kulture i kulturnih raznolikosti BiH, uz zaštitu i očuvanje kulturne baštine i jezika u službenoj upotrebi u Federaciji BiH, a potom da potakne kreiranje novih radnih mjesta i novih tržišnih vrijednosti.

''Radi se o prijedlogu zakona koji je već u proceduri sedam osam godina. Nadam se da ovo znači ipak jedan korak naprijed. Znamo da ima još nekoliko stepenica, a to bi značilo veliko uređenje jednog čitavog dijela kulturne scene i omogućavanje zapošljavanja najmanje 100, 200, 300 ljudi zavisno od funkcioniranja samog zakona'' - kazao je Feni direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Očekuje da se sa ovim nacrtom zakona reguliraju i poticaji tako da bi to, kako ističe, privuklo brojne strane filmske kompanije koje bi mogle da snimaju svoje projekte u Bosni i Hercegovini.

Upravo u zakonu stoji da uređuje dodjelu financijskih sredstava za podršku kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu putem javnog konkursa uz praćenje zakonitosti i namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava.

Predlagač zakona zastupnik Husein Rošić u Nacrtu zakona je predvidio uspostavljanje centralnog tijela na nivou Federacije BiH, koje bi se zvalo Federalni audiovizuelni centar.

''To je ideja koja je stara nekih osam, devet godina i to je ideja koja se uklapa sa svim onim što se događa širom Europe. Takav sustav imaju i Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i europske zemlje tako da mislim da je to najbolji način da bi se time mogla voditi kulturna politika koja bi obezbijedila ne samo stabilnost nego i kvalitet čitave audiovizuelne produkcije - dodao je Purivatra.

Također, i dekan Akademije scenskih umjetnosti i režiser Pjer Žalica podržava da se na nivou Federacije BiH osnuje jedan filmski centar.

''Bosanski igrokaz''

''Ono što bi bilo dobro je da država BIH ima jedan filmski centar koji može imati regionalne strukture. Međutim, to se u našoj sumanutoj državi ubrzo ne može očekivati'' - kazao je Žalica.

Smatra da je Nacrt zakona odličan prijedlog, koji neće opteretiti gospodarstvo i društvo, a da će olakšati filmsku proizvodnju odnosno dovesti je do nivoa samoodrživosti i opstanka što za sada nije slučaj.

''Međutim, izgubili smo povjerenje da se radi o stvarnom procesu usvajanja i da je to bosanski igrokaz u kojem se nešto usvaja da bi se na Domu naroda ili nekoj drugoj instituciji oborilo. Volio bih da griješim, a ukoliko ne griješim čestitam poslanicima političkih stranaka koje parcipiraju u ZAstupničkom domu što su usvojili Nacrt zakona. Drago mi je što se konačno bave stvarima bitnim za bolji život, a ne budalaštinama koje nas vode u pakao'' - poručio je Žalica.

Da bi Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizualnom stvaralaštvu bio upućen u javnu raspravu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close