Leviathan

Prvi film postsovjetske Rusije dobio 'Zlatni globus'

Kultura / Film TV | 12. 01. 2015. u 18:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Leviathan", prvi film postsovjetske Rusije, nagrađen je Zlatnim globusom i već je objavljen u inozemstvu, ali ne i u svojoj zemlji gdje ga neće biti lako prikazati, smatraju njegovi producenti.

Film se treba pojaviti na ruskim ekranima 5. veljače, u verziji koja će morati biti očišćena od psovki, prema novom zakonu, iako je od rujna prikazivan u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

''To je film o Rusiji, tragičan i lucidan, i nije lagan za distribuciju iako se oslanja na stupove ruske kulture, od Borisa Pasternaka (Doktor Živago, 1955.) u književnosti do Andreja Tarkovskog (Andrej Rubljov, 1966.) u filmu'', izjavio je u ponedjeljak za agenciju AFP jedan od njegovih producenata Aleksandar Rodnjanski.

Nagrađen kao najbolji strani film na 72. dodjeli Zlatnih globusa "Leviatan" je priča o običnom čovjeku koji se suočava sa svemoćnom državom u današnjoj Rusiji.

Prvi put je prikazan na posljednjem festivalu u Cannesu u maju, na kojem je njegov scenarist i redatelj Andrej Zviagincev dobio nagradu za scenarij.

Ruski kinematografi su ga predložili za Oscara za najbolji strani film.

Kopirati
Drag cursor here to close