Movies on the move

Projekcijom filma i u Mostaru se obilježava stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata

Kultura / Film TV | 03. 12. 2014. u 11:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski institut u BiH i Sarajevo Film Festival u četvrtak, 4. prosinca, u 18 sati, u OKC Abrašević ( Mostar) predstavljaju projekt "Movies on the move“.

Nakon uvodne diskusije sa francuskim povjesničarom Laurentom Henningerom i direktorom Francuskog Instituta u BiH, Donatom Giulianijem uslijedit će projekcija filma "Mostovi Sarajeva“.

MOVIES ON THE MOVE je projekt Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, a podržavaju ga Europska unija i Fondacija Sarajevo srce Europe.

Glavni cilj projekta je obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata kroz suvremenu kinematografiju, putem predstavljanja filmova i razmišljanja o njima, kao i stvaranje boljih uvjeta za buduća filmskih ostvarenja.

Nakon prve dvije faze projekta, pretpremijere filma "Mostovi Sarajeva“ na manifestaciji "Sarajevo srce Europe“ i Sarajevo film festivalu, potpisivanja sporazuma o suradnji između Bosne i Hercegovine i Francuske u oblasti kulture, a posebno na području kinematografije - prikazivanje ovog filma u Mostaru otvara treću fazu projekta, tj. turneju po čitavoj Bosni i Hercegovini.

Film je napravljen kao kooprodukcija "Obala Art centra" Sarajevo i francuske producentske kuće "Cinétévé".

Režiju potpisuje 13 europskih redatelja. Najšire rečeno tema filma je europska politika od 1914. godine do danas.

Prije projekcije biće otvorena debata u vezi sa ovim filmom, priopćeno je iz Francuskog instituta Mostar.

Prema nekim procjenama, u BiH oko deset posto stanovništva ima neki od oblika invaliditeta. Oko deset posto njih treba ozbiljnu podrška države.

Kopirati
Drag cursor here to close