Stižu i u Mostar

Pripremite kokice: Počinju Dani talijanskog filma u BiH

U fokusu filmova, izuzetno važne i aktualne tematike koje karakteriziraju današnje talijansko društvo.
Kultura / Film TV | 13. 12. 2021. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Italije u Sarajevu predstavlja program "Dani talijanskog filma u Bosni i Hercegovini", tradicionalno, željno očekivani događaj posvećen talijanskoj kinematografiji, koji se ove godine vraća u dvorane, u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

Noviteti

Revija 2021, koja započinje u ponedjeljak, 13. prosinca, nudi jednu reprezentativnu selekciju talijanske kinematografske produkcije, obuhvaćajući debitirajuće autore, kako bi se omogućilo bosanskohercegovačkoj publici upoznavanje s obećavajućim novitetima talijanske umjetničko-kinematografske scene, kao i one više afirmirane redatelje i glumce.

U fokusu filmova, izuzetno važne i aktualne tematike koje karakteriziraju današnje talijansko društvo, a manifestacija se realizira u suradnji s institutom 'Istituto Luce-Cinecitta'.

"Dani talijanskog filma – kazao je veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza – čine središnji događaj naše kulturne promocije u Bosni i Hercegovini, zemlji plodnog i dinamičnog kulturnog života, okrenutoj ka eksperimentiranju i budućnosti. Kod domaće publike, bilježi se prirodna sklonost talijanskoj kulturi i umjetnosti. Zahvaljujući rigoroznom poštivanju propisa u domenu prevencije zaraze – nastavlja veleposlanik– odlučili smo prihvatiti izazov vraćanja ove revije u dvorane i ponosni smo što doprinosimo da se učini jedan mali korak, premda umjeren i zahtjevan, ka vraćanju u normalnost, u jednoj od najživopisnijih sredina filmske umjetnosti na Balkanu".

Program predviđa nekoliko apsolutnih premijera u Bosni i Hercegovini, i bit će otvoren filmom “Djeca”, scenariste Mattije Torrea, u režiji Giuseppe Bonita, koji će biti prikazan u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, u istom tjednu.

Revija filmova

Revija će biti nastavljena filmovima "Htio sam se sakriti" Giorgia Dirittija (ko-scenarista Fredo Valla), "Predatori" Pietra Castellitta, "Ne mrzi" Maura Mancinija. Ovogodišnja selekcija odražava pokušaj da se, bosanskohercegovačkoj publici, nanovo ponudi jedna šira slika, ne samo suvremene talijanske kinematografije, nego i tematikā (usamljenost neshvaćenog umjetnika, suprotstavljanje, ponekad čak i groteskno, različitih članova društva, teret tragične prošlosti koga se teško osloboditi) univerzalnog karaktera, i štoviše, onih koji su u skladu s očekivanjem domaće publike.

U okviru revije, specifičan prostor bit će posvećen i dokumentarističkoj produkciji, na granici između povijesti Zapadne Europe i povijesti balkanske Europe, uz projekciju dokumentarnog filma "Bogre", poznatog maestra scenarijā, Freda Valle, posvećenog bogumilskoj herezi, snimanog i u Bosni i Hercegovini. Prilika da se nanovo otkriju zajednički korijeni povijesti našeg kontinenta, pronalazeći u prošlosti, poticaj za promišljanje u korist Europe. Film će biti predstavljen u Sarajevu i Tuzli. Projekcija u Tuzli, realizirana je u suradnji s Gradom Tuzla.

Dani filma bit će okončani božićnim epilogom, u sjećanje na rimskog glumca Gigija Proiettija, filmom "Ja sam Djed Božićnjak" Edoarda Falconea: komedija koja će izmamiti osmijeh, premda prenosi važnu poruku o društvenom iskupljenju, istovremeno, odajući dužnu počast jednom od najvećih komičara u povijesti Italije.

Kopirati
Drag cursor here to close